/ / iStock/Getty Images
И още интересни факти по случай Международния ден на котката
По случай днешния Международен ден на котката в. "Дейли експрес" и сайтът Бъзфийд предлагат интересни факти за любимите на мнозина писани:

blue starДенят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW).

blue smileГенетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия Изток. Изследване е установило съществено сходство между тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.

/ iStock/Getty Images

blue laughtКотките са почитани в Древен Египет, като мъртвите животни са мумифицирани, за да бъдат омилостивени боговете. В Древен Египет убийството на котка е смятано за углавно престъпление. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на военен сблъсък помежду им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките. Древните египтяни дълго са оплаквали покойните котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

blue coolПрез 1484 г. папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки.

blue smileБиблията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се споменават.

blue crazy Според Асоциацията на производители на храни за домашни любимци домашните котки във Великобритания са около осем милиона.

/ iStock/Getty Images

blue tongue Черните котки, които плашат мнозина, са смятани за късметлийски в Англия, Ирландия и части от Азия.

blue smile През 2011 г. в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 млн. евро след кончината на стопанката си - водеща уединен живот 94-годишна вдовица. През лятото на 2017 г. се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска. Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света - 38 години.

Голите котки със странна красота (СНИМКИ)

blue starКотките обикновено имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от обичайния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета понякога са наричани "котки на Хемингуей" заради слабостта на известния писател към тях.

/ iStock/Getty Images

blue laught Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.

blue cool Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета "Корнел" между 65 и 85% от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

blue crazy Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

blue lol Котките "проспиват" около 70% от живота си. За сравнение - само 30% от човешкия живот преминава в сън. Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.

/ iStock/Getty Images

blue smile Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.

blue tongue Котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.

blue inlove Котките калико почти винаги са женски, но пък рижавите котки обикновено са мъжки. При повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките - лявата. През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.

Запознайте се с котарака гадател Ахил (СНИМКИ)

blue surprised Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да "висят" на слънце. За това им поведение има научно обяснение - слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са "луди" по кутии.

/ iStock/Getty Images

blue crazy Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30% по-нисък.

blue star През 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва. С повече успех Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.

blue lol Европейската патентна служба е запозната в детайл с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

blue smile Президентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са споделяли трапезата му.

blue speechless Възможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си? Според авторите на японско изследване отговорът е "Да". Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират. В действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.

/ iStock/Getty Images

blue glasses Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач. Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.

blue smile"Кучетата ни смятат за по-висши същества, котките - за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни", е казал британският политик и държавник Уинстън Чърчил. "Времето, прекарано с котки, никога не е изгубено", гласят думи на Зигмунд Фройд.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook
БТА