Компютри ще анализират бирата
Компютри ще анализират бирата / netinfo

Група австралийски учени смята да анализира бирата. Ръководителят на проучването Махеш Пракаш смята, че такова изследване е жизнено необходимо за компютърната индустрия. Той заяви, че експериментът ще завърши или след четири години, или когато свърши... пенливата течност.

Основното задача на учените ще бъде създаването на модел на бира, или по-скоро модели на нейното “поведение”. Анализът, почиващ на законите на хидромеханиката, трябва да се увенчае със създаването на алгоритми, моделиращи “поведението” на бирата. Впоследствие алгоритъмът може да бъде използван в кинематографията за моделиране на поведението на течностите.

Бирата е идеален материал за моделиране, защото има свойствата на сложна течност. И в случай, че моделирането се провали бирата винаги може да “зарадва и даде вдъхне свежи идеи”, смята Пракаш. Освен това когато тя се налива в чаша се образува пяна, която е също много интересна за моделиране. Четиригодишният проект се осъществява в сътрудничество между Korean Electronics и Telecommunications Research Institute. Все още не е намерен производител на бира, готов да спонсорира изследването. /БГНЕС/