Идентичността на мистериозният графити художник Банкси е тема, която от години се следи с жив интерес от цял свят
Идентичността на мистериозният графити художник Банкси е тема, която от години се следи с жив интерес от цял свят / Guliver/Getty Images
Идентичността на мистериозният графити художник Банкси е тема, която от години се следи с жив интерес от цял свят и поражда безброй спекулации. Преди месец едно изказване накара много хора да решат, че загадката най-сетне е разгадана.
 
Графити на Банкси се появиха върху бариерата на Западния бряг? (СНИМКИ)

В края на юни британският музикант Клифърд Прайс, известен повече като Голди, даде интервю за подкаста Distraction Pieces, в което стана дума и за изкуството на Банкси. Тогава Голди без да иска се изпусна и коментирайки бристолския художник каза: "При цялото ми уважение към Робърт. Мисля, че той е блестящ художник. Той преобърна света на изкуството".
 
Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия

След тези думи обаче Голди се постъписа и след известна пауза смени темата. Изявлението му обаче така и не остана незабелязано и събуди любопитството на множество творци, почитатели и журналисти. Причината е, че от много години усилено се твърди, че зад маската на Банкси се крие всъщност Робърт дел Ная - един от основоположниците на британската трип-хоп банда "Масив атак" и бивш графитист.
 

Робърт дел Ная - един от основоположниците на британската трип-хоп банда "Масив атак" и бивш графитист
Guliver/Getty Images


Днес обаче Банкси отрече пред сп. Boundless тези твърдения.
 
"Избирам да запазя в тайна моята идентичност, защото много често хората си мислят, че като познават художника, познават и изкуството му, а аз искам да опазя тази мистерия. Освен това най-забележителните и спиращи дъха произведения на уличното изкуство са създадени от анонимни таланти", добави още артистът.
 
Уличният артист Банкси украси Дувър с огромен графит за Брекзит (СНИМКИ)

Първите си графити на Банкси се появи в началото на 90-те години в Бристъл, родният му град. През 2016 г. английският журналист Крейг Уилямс направи разследване, след което заключи, че зад псевдонима Банкси всъщност не се крие един човек, а цял колектив. Тогава той разкри и че уличните произведения на Банкси се появяват в местата, където гастролира групата "Масив атак".
 
Все още в обществените среди витае и слухът, че художникът е бившият възпитаник на Бристолското катедрално училище - Робин Гунингам.
БГНЕС