Графити на Банкси отива на търг в Париж
Графити на Банкси отива на търг в Париж / снимка: Guliver/Getty Images

Една от най-известните работи на най-яркия художник на графити Банкси ще бъде представена на търг от аукционната къща Drouot в Париж.

Става дума „Мълчаливо мнозинство”, което художникът бе изрисувал върху товарен фургон с 10-метрова дължина. Тайнственият художник, известен със своята инкогнитост, я нарисувал през 1998 г. по време на музикален фестивал.

„Банкси попита може ли да използва една от страните на нашия камион като голямо платно. Истинският смисъл на „Мълчаливо мнозинство” е да изобрази апогея на купона и хип-хоп сцените от онова време”, сподели собственикът на нарисувания автомобил, цитиран от организаторите на търга.

Върху фургона са изобразени няколко човека във военни униформи, които се хвърлят в атака. Те носят жълта надуваема лодка, в която седи диджей с пулт и музикална колонка, а във въздуха се виждат вертолети.

Върху картината има и няколко надписа: „Не си струва да се надяваш много на мълчанието”, „Един силен звук - и започва”, „Мълчанието е чупливо нещо”.

Търгът е на 1 юни. Стартовата цена на графита варира от 400 000 до 600 000 евро.

Банкси вече има няколко работи, продадени на търг, една от тях бе продадена за неочаквано високата цена от 1,87 млн. долара при стартова цена от 250 000-300 000 долара.

Банкси е смятам за един от най-ярките представители на световното „изкуство на улицата”. Той е известен с това, че никога не анонсира появата на своите работи, много малко хора са му виждали лицето, а личността му не е установена.

Източник: БГНЕС