Кой е най-здравият биологичен материал в света?
Кой е най-здравият биологичен материал в света? / Thinkstock/Getty Images

Британски инженери установиха, че зъбите на мидите патела са най-здравият известен биологичен материал, много по-здрав от паяжината, както и от почти всички изкуствени материали, съобщиха Би Би Си и Ройтерс.

Зъбите на тези миди с конични черупки са на езика им. С него те остъргват храната си от скалите и си правят ниши, в които да се закрепят при отлив. Зъбите са изградени от композитен материал от минерал и протеин. Здравината му се дължи на това, че плътно подредените минерални нишки са много тънки.

Фибрите се състоят от железния минерал гьотит. Те са вплетени в протеинова основа по същия начин, по който карбоновите влакна се използват за подсилване на пластмасата. Дължината на самите зъби е по-малка от милиметър. Якостта им обаче е около пет гигапаскала - пет пъти повече от коприната на паяците. Това почти съответства на налягането, необходимо за превръщането на въглерода в диамант под земната кора. Може да бъде сравнено и с това една спагета да издържа теглото на 3000 половинкилограмови пакета захар.

Що се отнася до изкуствените материали, зъбите на мидата патела са по-здрави от кевлар и почти толкова здрави като най-добрите карбонови влакна. Ключът на здравината им е в тънкостта на влакната, защото така се избягват дефектите, които биха отслабили структурата.

Това откритие ще позволи да бъдат подобрени изкуствените композитни материали, използвани за строеж на самолети, автомобили, кораби, както и на стоматологични пломби. Изследването е направено от екип от Университета на Портсмут.

Източник: БТА