Продуктите, които се считат за вредни, ако се използват правилно и без противопоказания, могат да бъдат от полза за тялото. Това каза общопрактикуващият лекар Екатерина Серебренникова.

Проучване: Най-подходящото време от деня за определени храни

Според експерта кафето се счита за нездравословно, тъй като може да носи допълнителна тежест при сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, когато се консумира разумно, той повишава концентрацията, помага на имунната система да се бори с вирусите и намалява риска от хронични заболявания като рак или диабет.

Как да пием кафе, така че да носи ползи за здравето: 3 правила


Кофеинът подобрява и паметта, творческото и асоциативното мислене, концентрацията на вниманието, ускорява метаболитните процеси в организма, обясни лекарят. Напитката съдържа витамини В1 и В2, Е и РР и минерали като желязо, калций, магнезий, фосфор, калий, натрий.

Маслото също може да бъде полезно, отбелязва Серебренникова. Той е източник на витамин А, съществена част от ежедневната диета на детето. Наситените мастни киселини участват в терморегулацията на тялото, имат положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи. Консумацията им обаче не трябва да надвишава 10% от дневния калориен прием.

В допълнение, експертът съветва да се откажем от злоупотребата с млечни продукти, сирена и месо. Прекомерната консумация на последното води до натрупване на непреработени вещества в организма, което от своя страна провокира поддържането на хронично системно възпаление в организма, допълни специалистът.
Рамблер