Княгиня Калина роди момче, кръсти го Симеон
Княгиня Калина роди момче, кръсти го Симеон / снимка: Sofia Photo Agency

Княгиня Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски, роди момченце в болница „Лозенец”. Бебето, родено чрез секцио, е проплакало в 7.07 часа на 14 март. Това е първото царско бебе у нас за последните 70 години. Детето тежи 2,625 кг. и е с дължина 49 см.

Първоначалните слухове, че името на бебето ще е Симеон, се потвърдиха по-късно през деня.

Пред Дарик радио прессекретарят на фамилията Сакскобургготски Галя Дичева обясни, че бебето се е появило по-рано от очакваното, тъй като Калина е трябвало да роди поне след седмица и добави:

„Бебето тръгна доста неочаквано. През нощта се появиха болки. Към 5.00 часа дойдохме в болница „Лозенец” и лекарският екип взе решение, че трябва да се направи цезарово сечение, че ще е по-добре за бебето и майката, въпреки че тя и съпругът и имаха желание бебето да се роди по естествен път. Родителите са много щастливи, тъй като те не искаха да знаят предварително какъв е полът на детето”.

Именно заради желанието на Калина и Китин да не знаят какво ще е първото им дете, досега те не са купували никакви дрешки за него. Няма и обзаведена детска стая в резиденция „Врана”, където най-вероятно семейството ще остане след изписването на Калина и момченцето от болницата.

Пред Дарик Галя Дичева каза още, че по време на раждането е присъствал и съпругът на княгинята Китин Муньос. В болница „Лозенец” по-късно са отишли и Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Все още не е ясно колко време Калина и детето й ще останат в болницата.

Княгиня Калина винаги е казвала, че много обича България, и че колкото и странно да звучи, се чувства българка. Може би и заради това тя избра България за двете най-важни събития в живота си – първо за своята сватба през 2002 година в резиденция „Царска Бистрица” над Боровец, а сега и за раждането на първото си дете в болница „Лозенец”.

Още преди Калина да роди, из медиите тръгнаха слухове, че тя подготвя специална изненада, свързана с появата на бял свят на нейното бебе. Предполага се, че тя е решила да изпрати поздравителни картички до всички жени, станали майки на 14 март.

Преди 5 години бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Саксобургготски изпрати честитки на 333 двойки, които минаха под венчило в деня на сватбата на Калина и Китин. Момченцето е 11-то внуче на Симеон и първото, родено в България.

Испанските медии винаги са определяли Калина като „екстравагантна”, „провокативна”. Тя е една от малкото европейски аристократи, които си позволяват да експериментират с външния си вид. Преди десетина години Калина се беше обръснала нула номер заради бас. Тогава мнозина останаха изумени от постъпката й.

Понякога княгинята впечатлява и с облеклото си. Слабост са й тюрбаните, които тя обикновено слага за кралски приеми. Истината е, че Калина се съобразява с протокола за такива събития, но когато тя реши, и по начин, по който реши.

Колкото до слабостите й в България – тя обожава българските рози. Княгинята се прехласва и по народните ни носии. Мотиви от такива имаше върху сватбената й рокля. Дъщерята на Симеон се впечатлява и от нестинарските танци.