Китайци се опитаха да кръстят детето си „@”
Китайци се опитаха да кръстят детето си „@” / netinfo

Младо китайско семейство се опитали да кръстят бебето си „@”, съобщи заместник директорът на Държавния комитет на Китай за китайския език Ли Юймин.

„Имахме случай, когато се опитаха да дадат името „@” на дете”, каза Ли Юймин на пресконференция. Обозначението „@” се използва в адресите на електронната поща. Китайският език използва йероглифна писмена система, при която се записва не звученето на думата, а нейният смисъл, понятието. Затова теоретично за име може да се използва всеки знак. На практика обаче в Китай действат правила, ограничаващи употребата на някои символи като имена. Забранено е например да се използват цифри или знаци от чужд език, съобщи БГНЕС.

Ли Юймин разказа, че бащата на детето обяснил избора на знака „@” за име на бебето с това, че транскрипцията на неговото произношение на английски език /ет от add/ е абревиатура на китайското словосъчетание „ай та”, което означава „обичам го”. Чиновникът не съобщи дали този избор е бил одобрен от органите за гражданска регистрация. Ли каза още, че 60 милиона китайци имат имена, състоящи се от изключително рядко използвани йероглифи, което създава проблеми за държавните органи и използването им в документи.