Китайци превръщат зеленчуци в музикални инструменти
Китайци превръщат зеленчуци в музикални инструменти / снимки: Reuters

Двама братя от Пекин правят необичайна кариера, като създават музикални инструменти от моркови, картофи и други зеленчуци.

Идеята да се изпълнява музика със зеленчуци хрумнала на 43-годишния Нан Вейдон и на 41-годишния Нан Вейпин едва преди две години, но оттогава се е превърнала за тях в страст и кариера.

Още като деца братята се научили да свирят на традиционни музикални инструменти от баща си, който бил учител по музика. Сега двамата живеят и работят в малък апартамент в Пекин, като правят дупки в моркови, тиквички, корени от лотос и китайски сладък картоф, за да превърнат зеленчуците в инструменти, които усъвършенстват, използвайки стар електронен акордьор.

Според братята различните зеленчуци имат различен диапазон и поради това са подходящи за различни мелодии - сладкият картоф наподобява звука на окарина, бамбуковата клонка се превръща във флейта. Но контролирането на височината на тоновете е изключително трудно, защото промените в температурата на въздуха, влажността и други фактори могат да променят формата на дупките и тоновете да зазвучат фалшиво, пише БГНЕС.

Братята Нан, чийто репертоар варира от традиционна китайска музика за флейта до модерен поп и западни фолклорни песни, участвали в шоу за таланти в Китай, а хонорарът им за едно изпълнение варира между 30 000 и 50 000 юана (3000-5000 паунда).

Китайци превръщат зеленчуци в музикални инструменти
netinfo

Китайци превръщат зеленчуци в музикални инструменти
netinfo