/ iStock/Getty Images
„Морков, морков, тук картоф – идват да ни загърлят!”. Кой знае, може би именно така звучат посланията, които растенията си изпращат едно на друго с помощта на електрически сигнали. Учените са успели да разкрият тази разклонена тайна подземна мрежа, използвайки физически експерименти и математическо моделиране. И въпреки че съобщенията все още са далеч от дешифриране, тяхното наличие не подлежи на съмнение.

Резултатите от изследването на инженера от университета в Алабама Юрий Щесел и колегата му биохимик Сергей Волков са публикувани в изданието „Communicative & Integrative Biology”. Според тях, растенията могат да си обменят сигнали не само, ако растат едно до друго, но дори и ако се намират в различни саксии. Достатъчно е между тях да има опънат електрически проводник.

Учените слушали „разговорите” между растенията от един вид – доматите. В хода на проучването станало ясно, че в една мрежа помежду си могат да общуват различни растения, например алое и зеле.

„Предполагам, че сигналите се предават чрез кореновата система на растението и се разпространяват посредством почвата от домата, например, до дъба. В този случай почвата играе ролята на проводник”, смята Щесел.

Въпреки че учените не са единодушни относно темите за разговор между растенията и дали изпращаните от тях сигнали са осъзнати, те са категорични, че тази мрежа открива големи възможности. Ако бъде открит ключът към този шифър, ще можем да разберем, какво притеснява растенията, от какво боледуват и какво ги заплашва. А от там до пълноценното общуване има една ръка разстояние.

Учените вече очертаха нова област за своите изследвания. Никой досега не е проучил подробно когнитивната обработка на електрически сигнали, изпращани и получавани от растенията. Още по-малко е изследван начинът на общуване между растенията с помощта на предавани по въздуха електрически вълни.