/ /ThinkStock/Getty Images
Същият ли е светът на животните какъвто го виждаме ние? Вижда ли кучето стопанина си през прозореца и дразнят ли трохите по килима котката? Вижда ли пчелата цветове?

Ето как животните виждат света около нас:

Котки и кучета
 
Котките и кучетата имат слабо зрение, в сравнение с това на човека. Картината пред тях е малко размазана и бледа, но все пак цветна. За сметка на това обаче при тях има отлично развито усещане за перспектива и дълбочина, а очите им са доста по-чувствителни и забелязват и най-малкото движение.
 
Риби
 
Близките обекти рибите виждат като през лупа, леко увеличени. Рибките виждат и ултравиолетова светлина.

iStock/Getty Images

Птици
 
Птиците имат изключително остро зрение - много по-силно от това на човека. Това им е необходимо, за да виждат по-лесно храната си. Нощните птици пък виждат много добре, дори когато няма почти никаква светлина и улавят флуоресцентни и невидими за човешкото око цветови тонове.

iStock/Getty Images

Змии
 
Змиите имат лошо зрение, но пък улавят топлинните сигнали, които живите същества излъчват 10 пъти по-добре от всякакви устройства за инфрачервени лъчи.

iStock/Getty Images

Хамстери
 
Заради разположението на очите, хамстерите виждат света като две отделни картини. Любопитно е, че те виждат всичко само в синьо-зелени нюанси.

iStock/Getty Images

Крави
 
За кравите пък светът е в оранжево-червени краски. Зелената трева в техните очи е именно оранжева или червена, защото само тези цветове успяват да прихванат очите им. Положителното в зрението им е, че могат да виждат надалече.
 
Коне
 
Конете не виждат нищо буквално пред тях, ако не завъртят глава. Това се дължи, както при хамстерите, на разположението на очите им. Това обаче им помага да виждат опасността по-добре и света в голям обсег.

iStock/Getty Images

Пчели
 
Светът за пчелите е по-скоро син, защото възприемат картината три пъти по-бързо от човека. Те виждат и всички ултравиолетови лъчи, които за нас са невидими.

iStock/Getty Images

Мухи
 
Зрението на мухите е от основно значение за оцеляването им. Очите им са комплексни, като в горната част има две големи сложни очи, а под тях има три прости. Сложното око е съставено от до 6000 прости, които са като хиляди малки екрани, предаващи отделна информация. Тази структура спомага да се долавят всички движения наоколо, независимо от тяхното място и бързина. Освен това мухите виждат ултравиолетова светлина.

iStock/Getty Images

Акули

Акулите виждат само в черно-бели нюанси. Компенсацията им за липсата на цвят е изключително острото им зрение.
 
Гекони
 
За геконите дневният свят е почти като този, който виждат и хората. През нощта обаче зрението им е много остро. В тъмното те забелязват неща, които никога не бихме могли да видим. Ако човек вижда блясъка на десетина красиви звезди, геконите виждат почти всички. За тях нощното небе е огромна феерия от светлина.

iStock/Getty Images

Пеперуди
 
Светът за пеперудите е удивителен. Те виждат всичко в синьо, но в същото време в повече и по-ярки цветове от хората.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук