/ ThinkStock/Getty Images
Прохладното време на вън гарантира, че горещата вана в края на дългия ден е чудесна идея.

Учените наскоро установиха още едно предимство към приятната процедура. Резултати от проучване, публикувано в Американския вестник по приложна физиология, потвърждават, че редовните топли бани спомагат за ускоряване на метаболизма и помагат за отслабване, пише списание Elle. 

В проучването участват хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот, за да дадат отговор дали горещите бани могат да бъдат алтернативно лечение за хора с на възраст или с увреждания. Резултатите показват, че след един час престой във вана с температура на водата +39, участниците показват намаляване на кръвната захар и инсулин, придружено от ускоряване на метаболизма на глюкозата. Впоследствие е потвърдено, че резултатите от теста са дават възможност на хора от всяка възрастова група да се възползват от благоприятните свойства на горещата вана.

Отдавна е известно, че релаксацията в гореща вода има положителен ефект върху тялото след тренировка. Учените обясняват това с факта, че физическият стрес от упражнения провокира повишаване на нивото на интерлевкин 6 (IL-6), един от най-важните медиатори на острата фаза на възпаление, който от своя страна предизвиква имунния отговор на организма. Горещата баня е просто незаменима, за да успокои паниката в умореното тяло.

Но дори и да не обичате да правите упражнения или не ви се препоръчва да се занимавате с физическа дейност по някаква причина, според скорошни открития на учените, отпускането в гореща вода активира отделянето на вещества, които понижават кръвното налягане, ускоряват метаболизма и понижават нивата на кръвната захар.

Новините данни определено са добри новини, но това не е причина да не извършвате физически дейности или да изхвърлите пропуска си от фитнес центъра, а вместо това да се накисвате във ваната по един час на ден. Просто сега има научно доказателство да се удължи времето, отделено за водни процедури. И ако в момента мислите дали да се потопите в гореща вода с ароматна пяна и лечебни масла, напомнете си, че горещата вана или душ ...

... помагат при настинки

Горещата вода (можете да добавите лайка или жълт кантарион към ваната) ще помогне за предотвратяване на болести, а влажната пара ще овлажни носните ви канали, действайки като естествен деконгестант за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

... спомагат загубата на тегло

Гореспоменатото проучване, ръководено от д-р Стив Фокнър, установява, че горещата вана понижава пиковите нива на захар след хранене и изгаря около 140 калории на час, повече отколкото ходенето в продължение на един час с бързо темпо, например.

... облекчават мускулното напрежение

Горещата вана облекчава общия стрес от физическо натоварване, успокоява напрегнатите мускули и има благоприятен ефект върху съня, докато душът осигурява отличен масаж на раменете, врата и гърба, подобрява кръвообращението и състоянието на кожата.

Превод и редакция: DarikNews