/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Мисури разработиха специална стратегия, в съответствие с която мозъците ни могат да бъдат тренирани така, че да обичаме по-малко бившите си възлюбени и след раздяла постепенно да забравим трудните си взаимоотношения с тях, съобщи Лайф.

Защо се проваляме в любовта?

Първият алгоритъм включвал всички отрицателни качества, открити у бившата половинка. Методът се оказал най-ефикасен, но допринесъл за емоционалното изтощение на изследвания индивид.

Четири признака, че любимият иска да се разделите

Втората стратегия за "обучение" на мозъка била сходна с единия от стадиите за приемане на неизбежното - на изследвания индивид било предложено да приеме чувството на любов към бившата си половинка без да го осъжда и да се примири, че любовта рано или късно помръква.

самота
ThinkStock/Getty Images

Третата стратегия се изразявала в отвличане на вниманието от проблеми, свързани с преживявания. Резултатите показали, че посещенията в гимнастически салони и решаването на трудни професионални задачи и битови проблеми са най-ефикасни в сравнение с другите методи за преживяване на раздели.

Любовна мъка се лекува с минимум размисли и два аспирина

След като изследвали енцефалограми на мозъците на участниците, учените изяснили, че третият метод не влияе върху емоционалната оценка за бившите възлюбени, но позволява човек да се чувства щастлив и здрав за дълъг период. По мнението на невробиолозите, методът, свързан с временно отвличане на вниманието, може да бъде приложен за решаване на каквито и да било тежки и предизвикващи стрес проблеми.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА