Връзките в наши дни са нещо трудно постижимо. Много хора не успяват да изградят трайни отношения със своя партньор, въпреки добрите си намерения и чувства. В любовта ни учи опитът, провалите и грешките, но това води до огромна емоционална болка.

Защо се проваляме в любовта, въпреки че се стараем толкова много?

Не можем да се влюбим във всеки. Ние имаме нещо като списък с черти, на които даден човек трябва да отговоря, за да се влюбим в него. Но този списък е подсъзнателен и не винаги  е изпълнен с позитивни черти, всъщност е много по-мрачен.

Каква е причината да си избираме неподходящи партньори?

Научаваме се какво е любов още от малки. От родителите ни и от приятелите. Дори да е сплотено и щастливо, всяко семейство има определени проблеми. Това оформя нашата представа за любов.

Ако например баща ви е имал проблем с алкохола, а майка ви е била избухлива - по-често търсим същите черти и в партньора си. Въпреки че това са неща, които дълбоко са ни наранили, пак са били част от любовна връзка, това ни е познато, към това сме привързани, колкото и съзнателно да ни е неприятно. С това сме свикнали.

И колкото и нелогично да звучи - не го чувстваме правилно, ако връзкате ни нямат същите проблеми. Не е хубаво, но се чувстваме успокояващо познато, когато ни се случват същите лоша неща.

Четири признака, че любимият иска да се разделите

Спомнете си как човек, който обичате ви е унижил и наранил. Често ние самите правим същото и с хора, които ние обичаме и ни е грижа за тях. И това не е защото искаме да ги нараним, просто заемаме обратната позиция, на нараняващия, защото подсъзнателно виждаме нея като сигурна и мислим, че когато ние нараняваме - няма да бъдем наранени.

И колкото и страшно да звучат тези неща, има начин да бъдат заобиколени.

Любовта и успеха на връзката не са подчинени само на чувството любов.

Да обичаш някого е умение, което се научава с времето, когато въпреки трудностите намирате силите да продължавате да се борите. Това означава да вложите усилия и от малко семенце да отгледате любовта до голямо и плодородно дърво.

Пари, изневери и отчуждение са сред най-популярните причини за раздяла

Научаваме какво е любовта докато сме малки, но след това имаме възможността да разширим хоризонта си. Можем да задържим правилния човек. За целта трябва да осъзнаем, че любовта има много различни форми, не се изразява в едно конкретно нещо.

Любовта е труден, дълъг и болезнен процес, но е единственият начин да намерите истинското щастие в любовта.

Перфектния партньор просто не съществува.

Както вие имате недостатъци - всеки друг човек има. Да обичаш е умение. Трябва човек да е достатъчно прозорлив, за да види дали този човек наиситна му е полезен или не. Ако всъщност ви помага повече отколкото ви пречи, то е подходящ партньор за вас, без значение от търканията ви, каквито и да са те.

Тук не става въпрос да търпите, ако някой ви малтретира, тласка ви далеч от прогреса или ви изневерява например. От такива връзки трябва да бягате с всички сили.

Всяка връзка има своите проблеми.

Просто се опитайте да видите каква е причината за неразбирателството. На всички ни се е случвало да кажем неща, които не мислим и да направим неща, които не искаме.

Най-добрият начин за преодоляване на раздялата

Проявете разбиране. Вижте през цялото останало време как се държи човекът - дали прави същите неща, с които ви е навредил или през останалото време е мил, грижавен и добър. Опитайте се да разграничите изключенията от практиката.