/ ThinkStock/Getty Images
Всеки човек се лута в някакъв период от живота си. Без значение дали сте изгубени и търсите пътя, по който да излезете от мъглата или просто искате да сте малко по-щастливи.

Ето 5 урока, които ще ви помогнат:

Поемете отговорност


Щастието е избор. Пътят към нещо също. Ако сте нещастни, то причината се крие в нещата, за които мислите. Дали ви се вярва или не, но имате силата да промените това веднага.

Щастието обаче никога не идва лесно, то изисква усърдна и целенасочена работа. Лесно е да сме щастливи, когато всичко върви гладко, но когато сме изправени пред трудност и несигурност, се изискват усилия, за да не започнем да мислим като жертва. Винаги е добре да се подсещаме, че ние сме архитектите на собственото си щастие.

Живейте за мига

„Ако сте депресирани, живеете в миналото. Ако сте загрижени, живеете в бъдещето. Ако сте в мир, живеете в настоящето.“ Лао Дзъ

Щом някоя прекрасна глава от живота приключва, като университетските години, една прекрасна връзка или невероятно пътуване, ние се опитваме да се задържим в това изживяване възможно най-дълго. Постоянно мислим за него, мечтаейки да се върнем. След време това създава тъга у нас. От друга страна, често пъти самите ние избираме да се тревожим за бъдещето.

Истината е, че единственото нещо, над което имаме контрол, е какво правим в настоящия момент. Всичко друго е похабена емоционална енергия.

Приемете това, което не можете да промените

„Винаги казвайте „да“ на настоящия момент. Какво би могло да бъде по-безсмислено, по-лудо, от това да се създава вътрешна съпротива към това, което вече е?“ Екхарт Толе.

Когато сме в неудобна ситуация, като например задръстване или по-труден период в работата няма смисъл да се гневим и да се разстройваме. Това е все едно да спорим с реалността с това, което вече е.

Както казва Екхарт Толе: „Основната причина за нещастието никога не е ситуацията, а мислите ви за нея“. По подобен начин Будизма учи, че всички ситуации са неутрални. А етикетът, който им слагаме ги прави негативни или позитивни.

Спрете колелото на хамстера

Някога забелязвали ли сте колко голям брой мисли преминават през главата ни всеки ден – хиляди и хиляди. Може би причината е забързания свят, в който живеем. За нас е трудно да забавим мислите си.

Но много от тях са безсмислени и изтощителни. За това е невероятно полезно да създаваме моменти, които Ошо и Толе наричат „без-ум“. Това са моменти, в които не мислим за нищо. В моменти, в които просто сме.

Излезте от главата си и влезте в света

„Най-добрият начин да откриеш себе си е да се загубиш себе си в служба на другите.“ Ганди

Ако минавате през труден период ще чувствате нуждата да се изолирате от света. Но това само ще влоши нещата. Търсете присъствието на хора, които обичате. Хора, които ви вдъхновяват.

Колкото повече разбирате тяхното щастие, толкова по-силно ще е вашето.
novotopoznanie.com