Как чрез мишки намериха нов метод за подмладяване
Как чрез мишки намериха нов метод за подмладяване / Thinkstock/Getty Images

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли разработиха нова система за преливане на кръв между възрастни и млади мишки, съобщи Лента. След подобно кръвопреливане се наблюдават големи изменения у гризачите.

Учените са на мнение, че състоянието на вътрешната среда в организма, включително кръвта и лимфната система, е свързано с възрастови изменения в тъканите и органите. Резултатите от експерименти, при които кръвоносните системи на възрастни и млади мишки били съединени, показали, че кръвната плазма на младите екземпляри има подмладяващ ефект върху организма на възрастните и дори допринася за увеличаване на когнитивните им способности.

В рамките на предишни експерименти учените съединили организмите на възрастни и млади мишки, като ефектът от това бил положителен. Поради тази причини учените не успели да получат достоверни данни за въздействието на кръвопреливането. За да се изясни дали възрастните животни могат да повлияят негативно върху здравето на младите, учените създали система, която позволява животните да обменят помежду си единствено кръв. Учените изключили възможността различни органи да влияят върху другия организъм.

Получените резултати сочат, че младата кръв ускорява възстановяването на увредени тъкани у възрастните гризачи, а у младите старата кръв потиска образуването на нови мозъчни клетки и регенерацията на чернодробни клетки. Този ефект бил наблюдаван в разстояние на 6 дни след кръвопреливането. Потискащият ефект от старата кръв бил по-силно изразен от благотворното влияние на младата.

Учените планират в бъдеще подробно да изследват въздействието на кръвта от възрастни животни и да изяснят причината за пагубното й влияние върху организма.

Източник: БТА