Изследователи от Фармацевтичния колеж "Харисън" към Университета "Обърн" разкриха ползите от зехтина за когнитивното здраве. Резултатите от проучването са описани в статия, публикувана в списание "Nutrients".
Авторите са изследвали 25 участници, изпитващи умерени когнитивни затруднения. Участниците са били помолени да включат около 30 милилитра (около три супени лъжици) зехтин в ежедневното си меню в продължение на шест месеца. Тринадесет участници консумирали необработен зехтин, а 12 - рафиниран. Първият съдържа много феноли - клас органични съединения, които включват хидроксилна група и бензен. Всички участници са диагностицирани преди и след консумацията на добавката: ядрено-магнитен резонанс, когнитивни тестове и кръвни изследвания за биомаркери на болестта на Алцхаймер.
Експерименталните резултати показват, че нерафинираният и рафинираният зехтин подобряват когнитивните функции, което се отразява в мерките за клинична деменция и други поведенчески критерии. Констатациите съответстват на предишни предклинични изпитвания върху мишки, изследващи превенцията на болестта на Алцхаймер.
Авторите са изследвали 25 участници, изпитващи умерени когнитивни затруднения. Участниците са били помолени да включат около 30 милилитра (около три супени лъжици) зехтин в ежедневното си меню в продължение на шест месеца. Тринадесет участници консумирали необработен зехтин, а 12 - рафиниран. Първият съдържа много феноли - клас органични съединения, които включват хидроксилна група и бензен. Всички участници са диагностицирани преди и след консумацията на добавката: ядрено-магнитен резонанс, когнитивни тестове и кръвни изследвания за биомаркери на болестта на Алцхаймер.
Експерименталните резултати показват, че нерафинираният и рафинираният зехтин подобряват когнитивните функции, което се отразява в мерките за клинична деменция и други поведенчески критерии. Констатациите съответстват на предишни предклинични изпитвания върху мишки, изследващи превенцията на болестта на Алцхаймер.