Избраха най-щастливото място на Земята - Коста Рика
Избраха най-щастливото място на Земята - Коста Рика / cнимкa: sxc.hu

Коста Рика е страната, в която хората се чувстват най-щастливи в света, в хармония с природата, според местната преса, която се позовава на резултати от проучване на британска екологична организация, предаде АФП. Над 85 % от жителите й се самоопределят като "щастливи че живеят" в латиноамериканската държава, според проучване, осъществено от неправителствена организация .

Критериите при избора били нивото на удовлетвореност на жителите, както и очакваната продължителност на живота и водената политика в полза на околната среда във всяка от обхванатите в проучването държави, пише БГНЕС. "В Коста Рика средната продължителност на живота е 78,5 години, 85 % от жителите се смятат за щастливи и удовлетворени от съществуването си и страната не е далеч от постигането на равновесие между потреблението и природните си ресурси", според Ник Марс, един от авторите на изследването.

Второто място в своеобразната класация, в която са включени 143 държави, е за Доминиканската република, друг рай за туристите на Карибите, следвана от Австралия. Латинска Америка като цяло е регионът, който доминира, с девет от първите места в списъка от държави. САЩ са едва на 114-то място.

Последното подобно проучване от 2006 г. постави на първо място тихоокеанския архипелаг Вануату.