Италиански кмет няма право да експулсира БГ проститутки
Италиански кмет няма право да експулсира БГ проститутки / netinfo

Кметът на Сона (близо до Верона) Флавио Бономети изрази загриженост, че след влизането на България и Румъния в ЕС проблемът с проституцията в зоната щял да се усложни.

Кметът изля тревогите си пред местния всекидневник „Арена“. Според Бономети сега вече няма да бъде възможно да бъдат експулсирани действащите в района български и румънски проститутки, тъй като са гражданки на ЕС.

„Тъкмо беше затихнал феноменът с проституцията в района“, казва Бономети. Той твърди, че ръководството на селището е сериозно загрижено от ситуацията, която щяла да се създаде в зоната.

„Това е ситуация, пред която се чувстваме безпомощни “. Бономети допълва, че съвместно с кметовете на съседните села в близост до шосето, където „работят“ проститутките, ще подсилят системата на контрол. Според кмета средно по 20-ина момичета работели дневно на въпросното шосе. Половината от тях били африканки и тяхното работно време било през деня, а другата половина били източноевропейки, работещи нощем.

За да се справи с проблемите, свързани с проституцията, кметството на Сона измисли интересен начин да „жили“ клиентите на момичетата. Повечето от спиращите или движещите се с 10 км в час коли с клиенти получават глоби за задръстване на пътния трафик.

Всяка глоба е от по 172 евро. 350 глоби от този тип са били издадени в зоната миналата година. В резултат на тези мерки броят на проститутките и на клиентите им доста намалял през последните години, твърди кметът на Сона. (БГНЕС)