Италианец превърна стъклото в метал
Италианец превърна стъклото в метал / снимка: БГНЕС

С помощта на високоенергиен лазер италианският учен физик Матео Рини превърна стъклото в метал, съобщи вестник „Република”, цитиран от ProntoSofia.

Резултатите от изследването на Рини бяха публикувани в списание „Nature“. Рини работи в калифорнийския университет в Berkeley. Възбуждайки по точно определен начин материал, който в естественото си състояние не е проводник на ток, Рини успя да го накара да стане електропроводим, подобно на металите.

„Има и други начини да се стигне до промяна на състоянието на даден материал, например чрез компресия или затопляне. Това обаче са много бавни процеси. Чрез възбуждане с лазер промяната на състоянието се извършва за 100 фемтосекунди (една милионна от една милиардна секунда)“, каза Рини.

Ефектът на импулса с лазер може да се опише като „изглаждане“ на серия от вътрешни химични връзки в материала, които, след като бъдат „сресани“, се връщат в първоначалното си положение. По време на този период материалът се превръща в проводник на ток.

Новото откритие може да бъде приложено при оптичните компютри, които са следващото поколение компютри. Използвайки характеристиките на светлината, а не на магнетизма, те ще бъдат много по-бързи и мощни от сегашните.