Италианец от Сардиния лекува със слюнка
Италианец от Сардиния лекува със слюнка / снимка: ProntoSofia

93-годишният Джироламо Силверио Кализи от остров Сардиния е излекувал със слюнката си стотици италианци.

Бившият рибар от Арбатакс, провинция Олиастра, е живата легенда на населеното си с 1000 жители село.

Според вестник „Стампа“ странната способност на стареца да лекува тежки кожни заболявания със слюнката си няма обяснение.

Той не взима пари от никого, най-много да приеме пакети с кафе, плодове, олио, захар и други хранителни продукти, тъй като живее само със социалната си пенсия. Вече е и почти сляп, предаде ПронтоСофия.

Първият „официално“ излекуван от слюнката на Джироламо е овчарят Джузепе Пирас през 30-те години на миналия век. Когато при инцидент си ранява тежко крака, болката му е толкова силна, че не спира да крещи. Джироламо го наплюва в центъра на раната и той малко след това се изправя, все едно, че нищо не е било.

На другия ден за случилото се знае из цялото село.

Днешната „официална“ терапия на Джироламо трае три дни. В продължение на 72 часа пациентът не трябва да яде свинско месо, нито пък да пие вино.

„Огромните брадавици на ръката на дъщеря ми изчезнаха за два часа, въпреки че тя беше преминала през дълго, но безуспешно лечение в римската детска болница „Бамбин Джесу“, разказва пред вестника Джемма Алдзуни.

70-годишният Емидио Кристо също бива излекуван мигновено след наплюването от страна на Джироламо по раните на гърба му, причинени от артроза, която е лекувал с кортизон. „Погнусих се, но оздравях“, казва пациентът.

При Джироламо ходят и служители на близката американска военна база на остров Мадалена - холандци, американци, германци.

При чудноватия старец се лекуват и лекари. Със слюнката си той прогонва от мазоли и мехури до рани и херпеси. При Джироламо ходят дори пациенти от Центъра за тежки изгаряния в болницата на Сасари.