Индия иска обяснение от САЩ за задържана звезда на Боливуд
Индия иска обяснение от САЩ за задържана звезда на Боливуд / БГНЕС

Индийското правителство е поискало от Съединените щати обяснение за задържането в продължение на два часа на нюйоркското летище "Нюарк" на водеща филмова звезда на Боливуд, предаде Би Би Си.

Шах Рух Хан, който е бил освободен след намесата на индийското посолство във Вашингтон е заявил, че се е почувствал гневен и унизен. Актьорът, който рекламира филм на расова тематика заяви, че е бил спрян поради мюсюлманското му име.

През юли американска авиокомпания поднесе извинения на бивш президент на Индия за претърсването му преди полет. Американският посланик в Делхи Тимъти Рьомер заяви, че посолството проучва случая с Хан. Говорейки в столицата, посланикът заяви: "Шах Рух Хан, актьорът и световна икона, е добре дошъл гостенин в Съединените щати. Много американци харесват филмите му". Според дипломата посолството се опитвало да проучи фактите по случая, за да разбере какво се е случило.

44-годишният Хан е заявил пред Прес Тръс ъф Индия, че е бил задържан от имиграционните власти на летище "Нюарк", защото името му излязло в списък на проверявани в компютъра. Бил освободен след като му разрешили да изпрати съобщение на политик в Индия. Той се свързал с посолството на страната във Вашингтон от негово име. Хан пътувал за Чикаго за да присъства на тържество по случай Деня на независимостта на Индия, когато бил спрян.

Хан е участвал в повече от 70 филма и се смята за една от най-разпознаваемите и популярни личности в страната.