/ iStock/Getty Images
Най-голямата японска железопътна компания „JR East” представи влакът „Hibari”, задвижван с водород. Той беше показан на журналисти в експериментална база в град Кавазаки, който се намира в непосредствена близост до Токио, съобщи информационна агенция Киодо.

Очаква се изпитанията на влака да започнат през втората половина на март по едно от трасетата в района на японската столица.

Двигателят генерира електричество, което се съхранява в батерии с голям капацитет, като химически комбинира водород от резервоар с атмосферен кислород. В атмосферата се отделят само екологично чисти водни пари. Влаковете от този тип могат да изминат 140 километра с едно водородно зареждане. Те ще се използват в селските райони, където все още се ползват дизелови локомотиви.Всяка година влаковете на „JR East” изхвърлят в атмосферата около 2,5 милиона тона въглероден диоксид. Чрез въвеждането на нови технологии, включително екологични водородни двигатели, се очаква до 2030 г. това количество да бъде намалено наполовина. До 2050 г. „JR East” планира да намали до нула своите въглеродни емисии.
БГНЕС