/ ThinkStock/Getty Images
Отпадъчни продукти от хранителната промишленост, като черупки от яйца и обелки от домати, ще помогнат при разработката на авангардни автомобилни гуми, пише в. "Дейли мейл".
 
Споменатите материали ще заместят традиционните нефтени съставки, които се влагат в производството на каучука вече над едно столетие. Обелките от домати ще придадат на новите гуми червен оттенък. В комбинация с черупките от яйца, те успешно заместват нефтените съставки за придаване на нужната еластичност на гумата.
 
Разработката е дело на учени от университета в щата Охайо, водени от Катрина Корниш. При направените тестове с отпадъчните заместители автомобилните гуми демонстрираха много по-добри показатели от традиционните.
 
Черупките на яйцата притежават порьозни микроструктури, които предоставят по-големи повърхности за контакт с каучука, като му придават необичайни свойства. Обелките от домати от своя страна са много стабилни при високи температури и внасят ценни качества в материала.
 
Споменатите отпадъчни материали са в голямо изобилие в САЩ. Американците консумират годишно 100 млрд. яйца и 13 млн. тона домати.
 
БТА