Ханой утрои площта си
Ханой утрои площта си / снимка: БГНЕС

Виетнамската столица Ханой утрои площта си след предизвикало спорове присъединяване на съседни провинции. Градът освен това удвои населението си до 6,2 милиона души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Управляващата Виетнамска комунистическа партия (ВКП) реши да предприеме тази мярка с мотива, че тя ще позволи по-добро урбанистично планиране.

Франс прес отбелязва, че решението бе взето на фона на увеличаващия се с всеки изминал ден трафик в града, който предизвиква все по-голям хаос. Премиерът Нгуен Тан Зунг заяви през май пред често скептично настроените депутати, че Ханой не може да издържи на сегашния ритъм на урбанизация, размер на инвестициите и нарастване на населението.

Критиците задават въпроса дали общинските власти ще бъдат в състояние да управляват три пъти по-голям град с площ от 3344 кв. км.

Местните жители се оплакаха от липсата на прозрачност около проекта. Тя подхрани слуховете, че добре информирани хора са се възползвали от ситуацията, за да закупят предварително на безценица земи в районите, които бяха присъединени днес към Ханой.

Виетнамската столица отбелязва през 2010 г. хиляда години от основаването си.