/ ThinkStock/Getty Images
Грузия иска да стане първата страна, която отглежда лозя на сухата марсианска повърхност, предаде Франс прес.

Въпреки че идеята звучи като научна фантастика, кавказката страна проучва възможността за земеделие на Марс, където американците се зарекоха да пратят хора през следващите десетилетия.

"Грузинците са първите лозари в историята, а сега се надяваме да станем пионери в лозарството на друга планета", заяви Николоз Доборжгинидзе - основател на амбициозния проект.
Първите следи от производство на вино датират отпреди 8000 години в тази страна, притисната между Кавказ и Черно море.

10 винени дестинации, които да посетите в месеца на любовта (СНИМКИ)

Група грузински предприемачи и учени се отзоваха на поканата на НАСА за "трайно човешко присъствие" на Марс с проект за отглеждане на различни сортове грозде в парник на Червената планета.

Проектът се нарича "IX Милениум" и се изпълнява от консорциум, в който участват Грузинската агенция за космически изследвания, Тбилиският университет по търговия и технологии, Грузинският национален музей и фирмата "Спейс фармс".

Биоложката Марика Тарасашвили се опитва да развие бактерия, която ще превръща в плодородна земя сухия грунт на Марс. Тя заяви, че е постигнала обещаващи резултати. Екипът е събрал бактерии от различни екосистеми в Грузия, включително и от места с "екстремни условия" до горещи минерални извори. Специалистите твърдят, че са създали щамове, които могат да издържат на суровите условия на Марс.

Десет причини да пиете червено вино (ВИДЕО)

Учените изучават и резистентността на 525 вида грозде, които се отглеждат в Грузия, за да определят кои са най-подходящи и ще устоят на високото ниво ултравиолетови лъчи на Марс.

Засега най-вероятно е това да бъде сортът "Ркацители" - един от най-старите, от който се приготвя бяло вино. Следващият етап ще бъде отглеждането на лозя в лабораторни условия, наподобяващи тези на Марс - много ниска температура, висока радиация, наличие на въглероден окис, както и силно атмосферно налягане. Изследванията ще допринесат и за отглеждането на култури, които да издържат на измененията на климата на Земята.
БТА