Генна мутация е причина за появата на бели коне
Генна мутация е причина за появата на бели коне / снимкa: БГНЕС

Генна мутация обяснява защо някои коне, включително тези от прочутата порода Липизанер, са бели, сочат резултатите от шведско изследване, съобщава АП, цитирана от БГНЕС.

Изследването подсказва, че голяма част от белите коне притежават доминантна генна мутация, която ги кара да "побеляват" с възрастта. Докато при раждането си сивият кон е черен, кафяв или червеникавокафяв на цвят, процесът на побеляване започва още на едногодишна възраст и конете обикновено стават изцяло бели от 6 до 8-годишна възраст, макар че кожата им остава пигментирана.

Процесът напомня този при хората, но при конете е изключително бърз, заявиха изследователи. "Вълнуващо е да научим, че в древни времена се е родил кон, който постепенно станал бял, а хората били толкова впечатлени от външния му вид, че го използвали за разплод, така че генната мутация е била предадена от едно поколение на друго", заяви ръководителят на изследването проф. Лейф Андерсон от катедрата по Медицинска биохимия и микробиология в университета на Упсала.