Гала Георгиева Будева с рождено име Галя Пенева е българска телевизионна водеща, родена на 13 февруари 1967г. в град Плевен. Каналът "Портретъ" във vbox7 разказва:

Завършва „Педагогика и детска психология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. По време на ученическите си години се занимава с моделство за кратко.

Гала стартира телевизионна си кариера в началото на 90-те години, като едно от момичетата на късмета в телевизионната игра "Супершоу Невада“, което се излъчва по БНТ. Част от Супершоу Невада са били също Ива Екимова, Румен Луканов и Албена Вулева.

В следващите няколко години тя е водеща на няколко предавания, измежду които „Топмодел Зодиак“, „Фамилия топ шоу“ и „Мис Столверк“.

Своя истински телевизионен пробив Гала прави през 2000г., когато през октомври започва работа в Нова телевизия като водеща на сутрешното предаване „На кафе“. То се излъчва всеки делничен ден от 10 до 13ч. и е сред малкото предавания тогава, които са на живо с продължителност три часа. В края на юли 2005г. „На кафе“ е свалено от ефир. Няколко месеца по-късно започва издаването на списание със същото име, което включва основните рубрики от самото предаване.

В началото на същата година Гала започва да води и още едно предаване по Нова телевизия – „Имаш поща“, което се излъчва до 2008г. Пред септември 2012г. се завръща в ефир, а през март 2013г. е окончателно спряно.

През есента на 2007г. е водеща и на риалити шоуто „Пълна промяна“. Излъчва се 3 пъти седмично в прайм тайма и всяка седмица разказва историите на двама души, чийто живот и външност се променят пред очите на зрителите.

От 16 февруари 2009 . предаването „На кафе“ се завръща отново в сутрешния ефир на Нова телевизия. През годините търпи различни метаморфози и промени в декора, но и до днес остава едно от най-успешните и обичани сутрешни предавания.

На 16 март 2009г. Гала влиза в Къщата на „ВИП Брадър“ като участник в благотворителния трети сезон на риалитито и напуска шоуто 32 дни по-късно. По време на престоя си в шоуто, „На кафе“ продължава да се излъчва. Всяка сутрин водещата напуска Къщата, за да води предаването си.

Стефан Николов е мъжът до Гала през последните 17 години, той също се впуска в предизвикателството „ВИП Брадър“ и е един от участниците в риалити формата през 2018г.

ТВ водещата става част от екипа на детективите в предаването „Маскираният певец“ през 2019г.

Бившият съпруг на Гала е бизнесменът Константин Будев, от когото има дъщеря. Мари Будева е родена през 1997г. и към днешна дата е инфлуенсър, участвала е и в уеб сериала на Vbox7 „Аз съм Изи“.

Гала трогна Instagram с мили думи за дъщеря си (ВИДЕО)

През 2017г. Академията за мода отличава Гала за втори път с приза за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона“. Гала също така има собствена козметична марка „Gala Secrets“.

През годините Гала е показвала неведнъж, че не обича и не намира за необходимо да коментира личния си живот. Признава, че въпреки, че нейната професия е свързана с това да води постоянно интервюта с популярни личности, на които задава лични въпроси, самата тя предпочита да не разкрива на показ моменти от своя живот. Неслучайно ТВ водещата е наричана „българската Опра Уинфри“.

Въпреки дългите години, през които е водеща на „На кафе“, тя признава, че продължава да изпитва една особена тръпка преди всяко излъчване и че предаването, е другият неин живот.

Гала винаги е била модел за подражание на много жени със своята естествена красота, която през годините я прави още по-красива и истинска.