Футболът увеличава нивата на тестостерон при мъжете
Футболът увеличава нивата на тестостерон при мъжете / снимка: Impact Press Group, архив

Играта на футбол увеличава нивата на тестостерона при мъжете и повишава сексуалното им желание, установиха американски учени.

Те откриха, че нивата на половия хормон при мъжете нарастват с 30% веднага след края на мача. И дори един час след края на срещата нивата на тестостерона продължават да са с 15% по-високи от нормалното.

Количеството тестостерон нараства най-много при футболистите, които играят на предни позиции в мачовете, независимо от възрастта им показва още проучването. Учените изследвали фермери от отдалечената племенна област Тсимане в Боливия, защото мъжете там обичайно имат много по-ниски нива на тестостерон. Местните мъже поддържат стабилно количество от половия хормон през целия си живот и не са склонни към напълняване, сърдечни заболявания и други болести, свързани с напредването на възрастта.

Увеличаването на тестостерона след игра на футбол се наблюдавало и при мъже, живеещи в САЩ и други индустриализирани страни, предава БГНЕС. Откритието обяснява донякъде защо толкова много известни футболисти са забърквани в секс скандали.

"Поддържането на високи нива на тестостерон вреди на имунната система, така че е добре да се поддържат ниски нива на половия хормон в среда, гъмжаща от паразити и патогени, каквато е средата в Тсимане", заяви Бен Тръмбъл, студент по антропология в последен курс от университета във Вашингтон, който е съавтор на проучването.

Екипът от изследователи организирал футболен турнир за осем отбора на боливийската област. Увеличаването на нивата на тестостерона показва, че повишаването на хормона в резултат на състезание е основен аспект от човешката биология, който продължава да съществува, дори ако увеличава опасността от заболяване или инфекция.