Фандъкова се надява Бон Джоуви да посети общината
Фандъкова се надява Бон Джоуви да посети общината / снимка: БГНЕС, архив
Фандъкова се надява Бон Джоуви да посети общината
60953
Фандъкова се надява Бон Джоуви да посети общината
  • Фандъкова се надява Бон Джоуви да посети общината

Концертът на Джон Бон Джоуви и рокфестивалът в София са сред големите културни събития в столицата през годината, каза кметът Йорданка Фандъкова. 78 събития са включени в културния календар за годината, сред които са „София филм фест", „София диша", Софийски театрален салон и други.

25 млн. лв. се отделят за култура в София за 2013 г., като парите се предоставят от общината и държавата. Това е с 3 млн. лв. повече от парите за култура, инвестирани в столицата през 2012 г., каза още Фандъкова. 18,9 млн. лв. са средствата от Столичната община, които са насочени към културния календар на София, програма „култура", а също и за общинските театри, галерии, музеи, културни домове и читалища.

Културният календар на София се изготвя по конкретни критерии, сред които е в него да има вече утвърдени събития в града. Това обясни още Фандъкова. "Минимум две години е изискването събитието да е било провеждано с различно финансиране, за да попадне в културния календар", каза тя.

От тази година се въвежда и външен мониторинг над културния календар, каза още кметът и допълни, че бюджетът на културния календар се запазва като миналогодишния с финансиране от 1,8 млн. лв. Фестивалът „София диша" за пръв път през тази година ще продължи от април до декември, каза още кметът. "Лятната сцена "София диша", както обикновено е през месец август и отново ще бъде на четири различни места - на ул. "Шишман", на ул. "Ангел Кънчев", ул. "Пиротска" и бул. "Витоша", допълни кметът.

Фестивалът ще бъде изнесен и в пет различни квартала, като ще се организира и зимна „София диша" на площад "Независимост". Сред новите събития за годината ще бъде детски панаир през юни, фестивал за духова музика и международен фестивал на пясъчните склуптори. Ще се провеждат и традиционните оперни вечери в парка, които тази година са посветени на 200 години от рождението на Верди. Сред големите културни събития, кметът посочи рок концертите и фестивалите, които се очакват през тази година.

"Очакваме Джон Бон Доуви да дойде и да ни дойде и на гости в общината, надявам се. Всички фенове го очакват с нетърпение, както и вече утвърденият "София рокс" през лятото", обясни Фандъкова.

Ще се създаде и японски културен център в София, а сред другите културни събития е „Да превземем метрото", като целта е в някои станции да се отдадат терени за културни прояви. Това разказа ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов. "В някои от метростанциите съществуват специални проектирани за това места, които в тази календарна и следващата година ще бъдат вече открити като сцени", допълни Чобанов.

От бюджета на общината се отделят 4,2 млн.лв. за финансирането на 146 читалища. Годината започва с пристигащо кино, насочено към младите хора. Ще се проведе и Салон на изкуствата, националният конкурс за поезия „В полите на Витоша", традиционно ще се подкрепи и камерния оркестър на арменската общност, ще продължат дейностите по галерия на открито, а София диша се разраства. Това обясни още Чобанов.