Японският готвач Яма Чахан направи показно в YouTube как да разменим местата на жълтъка и белтъка в свареното яйце. Когато се обели, жълтъкът е на повърхността, а белтъкът се свива в ядрото, обратно на естествената конфигурация, пише в. "Дейли мейл"

Смяната на разположението се постига, като се обвие цялото яйце с прозрачна адезивна лента. После опакованата черупка се слага в тесен дамски найлонов чорап. След като се дърпат едновременно двата му края, изтеглени като въженца, и яйцето бързо започва да се върти, като се постига нещо като йо йо ефект.

Яйцето се слага във вряща вода, докато още е опаковано с лентата. Вари се и размяната на местата на жълтъка с белтъка е факт. След сваряването продуктът се поставя във вода с ледени кубчета. Ефектът се постига благодарение на обстоятелството, че жълтъкът е по-гъст от белтъка и при центрофугиране се залепва за черупката, а белтъкът остава в ядрото на яйцето.

Ако черупката не се върти достатъчно дълго време, не се получава размяната. Но и при това положение няма какво да губим. При разчупване на черупката се убеждаваме, че сме си направили "бъркано" яйце.

 

БТА