Около 2000 души се събраха в китайската провинция Шандун за началото на Фестивала на хвърчилата. Над 10 000 „небесни дракони” изпълниха небето над градчето Вейфан в събота.

Това е най-големият кайт фестивал в света. Ясното небе беше изпълнено с риби, крави, маймуни, плюшени мечета, китайски дракони и традиционни хвърчила.

Проявата води началото си от една древна китайска мъдрост: „Пуснеш ли хвърчило в небето, пускаш своето нещастие”. Затова хиляди професионални майстори и любители на хвърчила идват през април във Вейфан, за да се освободят от лошото в себе си.
 
По време на фестивала може да се види на живо как се правят летящите хартиени чудовища - технологията е останала почти непроменена от 2000 години. Освен това може да се купи или създаде собствено хвърчило, както и да бъдат намерени уникални сувенири.
 
Шандун е провинция с дълга история, множество културни реликви и исторически места. Красивите планини, реки и езера предоставят множество красиви пейзажи за туристите. Вейфанг е родното място на хвърчилата, а фестивалът започва да се провежда през 1984 г. и не спира да събира ентусиасти и днес.
 
ruptly