Екстази лекува болестта на Паркинсон
Екстази лекува болестта на Паркинсон / netinfo

Изследовател от Университета на Синсинати /САЩ/ смята, че екстази увеличава издръжливостта на нервните клетки в неблагоприятни условия, а също така съдейства и за увеличаването на отделянето на допамин в главния мозък. Тези свойства на известния наркотик могат да бъдат използвани при лечението на различни невродегенеративни заболявания, включително и Паркинсон.

Авторите на няколко изследвания на екстази, проведени по-рано, са достигнали до извода, че употребата на този наркотик е свързано с изработването в главния мозък на важния невромедиатор серотонин.

Експериментът на Джек Липтън, сътрудник на Университета в Синсинати, не е потвърдил тези данни. Ученият е изучил влиянието на екстази върху развитието на главния мозък на децата на плъхове, които са получавали екстази по време на бременността си. В мозъка на новородените плъхове не е било открито намаляване на равнището на серотонин.

В същото време ученият е открил, че броят на клетките, изработващи допамин се е увеличил три пъти. Тези клетки са били по-големи и са функционирали по-добре, отколкото обикновените. Въздействието на екстази върху отгледаните ин витро ембрионални нервни клетки е увеличил тяхната издръжливост три пъти, като ефектът не се е променял при увеличаването на наркотика.

Американският учен предполага, че създадените на основата на този наркотик лекарства могат да съдействат за възстановяването на клетките, изработващи допамин, предотвратявайки болестта на Парикнсон. Смята се, че загубата на координация на движенията при Паркинсона е свързана именно с липсата на допамин в двигателните центрове на главния мозък.