Двойка активисти за климата от организацията "Просто спрете петрола" разбиха две торти в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в Музея на Мадам Тюсо в Лондон, Великобритания, съобщи CTV News.

На видео се вижда как двама души застават до статуята, след което разкриват тениските си с надпис "Just Stop Oil" и разбиват тортите в лицето на статуята.

Докато свидетели ги молят да спрат, един от активистите казва: "По думите на краля "науката е ясна". Исканията са прости: Просто спрете петрола. Това е парче торта."

Двойката не вандалства върху трите статуи на кралицата-консорт Камила и на принца и принцесата на Уелс, подпрени до краля.

20-годишната Айлид Макфадън и 29-годишният Том Джонсън са арестувани за нанесени щети, тъй като статуята е оценена на 220 000 паунда.

Други двама души също са арестувани във връзка с инцидента.

Този скорошен протест последва подобни протести през последните дни. На 14 октомври активисти от "Просто спрете петрола" изсипаха доматена супа върху "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в

Националната галерия в Лондон в петък в знак на протест срещу добива на изкопаеми горива. Картината беше защитена със стъклена преграда. В неделя протестиращи срещу климата от "Последното поколение" хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне в германски музей. 
БГНЕС