Коронацията на британския крал Чарлз Трети ще се състои през май догодина в Уестминстърското абатство, оповести днес Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс. 

Церемонията ще следва бляскавата традиция от последните хиляда години при интронизирането на монарсите, се казва в съобщението.

Седемдесет и три годишният Чарлз бе обявен за крал веднага след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора миналия месец, но голямата церемония по неговата коронация и коронацията на съпругата му Камила като кралица ще бъде на 6 май, събота.

"Коронацията ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа в бъдещето, но ще се основава на стародавната традиция и величественост", казаха още от двореца.

Церемонията - тържествена и религиозна - ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, духовен водач на англиканската общност. Тя обикновено се провежда няколко месеца след обявяването на новия монарх.

Кралете и кралиците в Англия, а впоследствие във Великобритания и Обединеното кралство се коронясват в Уестминстърското абатство още от 1066 г., по времето на Уилям Завоевателя. Чарлз е 41-ият монарх от линията, която възхожда към Уилям, и ще бъде най-възрастният монарх при коронясването.

Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

Майка му, която почина на 96-годишна възраст в имението си в Шотландия, престоя на трона рекордните 70 години. Коронацията на Елизабет Втора се е състояла на 2 юни 1953 г. и е била първата предавана по телевизията. Възкачването на Елизабет на трона е смятано за крайъгълен камък в модернизирането на британската монархия.
БТА