Единственото мъжко гробище в света се намира във Флоренция
Единственото мъжко гробище в света се намира във Флоренция / снимка: ProntoSofia

Гробището Pinti във Флоренция е единственото мъжко гробище в света. Там са погребани 3800 монаси от Ордена на милосърдието. От 1898 година гробището е затворено и напълно изоставено. Огромна поляна и мраморни статуи и бюстове са част от пейзажа на гробището.

Единственият му „жив“ обитател днес е 70-годишният пазач Пиеро Отанели, който е син на предишния пазач. „Допреди 3 години идваше от време на време някой 80-годишен старец да остави цветя на гроба на мъртъв роднина, сега не идва никой“, разказва пред вестника Отанели.

Гробището се намира насред жилищен квартал във Флоренция. Въпреки това то е потънало в абсолютно забвение. Гробището е било изградено през 1747. В началото там са били погребвани анонимните мъртъвци, чиито скелети са били използвани и при уроци и изследвания по анатомия, съобщава ProntoSofia.

През 1824 то е преминало в ръцете на местните монаси. Много от паметниците и бюстовете в гробището са в окаяно състояние. В една част от гробището са паркирани и пет стари катафалки.