Много елитни спортисти стават жертва на допинг скандали. Има ли професионален спорт на световно ниво без допинг? Темата е безгранична и продължава да вълнува спортния свят. Ето кои са замесените в допинг скандали:

Ланс Армстронг

Когато видим колоездене или чуем "Тур дьо Франс", всички се сещаме за великият Ланс Армстронг. В продължение на години успява да заобиколи антидопинговите контроли и печели под въздействието на наркотици и с незаконно преливане на допълнителна кръв (както се доказва през октомври 2012), седем пъти поред най-престижното колоездачно състезание в света - обиколката на Франция.

Колоритният американец е отписван от мнозина през октомври 1996 г., когато му е открит рак на тестисите с разсейки в мозъка и белите дробове. Той се завръща и става идол на милиони и идеален продукт за компаниите, но всичко това се забравя в края на 2012, когато той е обвинен в организирането на мрежа за разпространение и употреба на допинг, натиск, упражнен от него върху съотборниците му и преследване на всеки, който нарушава закона на мълчанието в отбора.

Ланс Армстронг
/ ThinkStock/Getty Images

Лашон Мерит

Един от най-бързите мъже в история, американецът е многократен световен и олимпийски шампион на 200 и 400 метра. Смятан за един от най-умните бегачи на новото време и мъж с голямо чувство за хумор, той е обожаван от сънародниците си. Всичко това се променя през 2010г., когато той е хванат с три положителни допинг проби от състезания през 2009г. Оправданието му е интересно – взел е хапче за увеличаване размера на пениса, в което е имало забранена субстанция. Наказан за две години, той се завръща през 2011г. и е отново на върха.

Лашон Мерит
/ ThinkStock/Getty Images

Андреа Радукан

Красивата румънска гимнастичка бе една от гордостите на северните ни съседи в спорта. Едно от лицата на спорта в Румъния, тя бе обичана и уважавана от почти всички нейни сънародници. За разлика от повечето други спортисти в този списък, респектът към нея се запази, въпреки че ѝ отнеха златния медал от Олимпиадата в Сидни през 2000г., тя спечели доверието с признанието си, както и на целия ѝ екип, че е взела две хапчета срещу настинка. Завръща се на следващата година, като всички обвинения срещу нея са свалени, но не ѝ връщат златото от Сидни.

Ришар Гаске

Един от най-талантливите младежи в тениса, амбициозният французин успява да достигне до първите 7 в света и печели цели 15 титли на сингъл. Двукратен полуфиналист от най-престижният тенис турнир – Уимбълдън. Мнозина го харесват заради интелигентните изказвания и обичта му към книгите и цитати на известни личности. Но той също се замеси с непозволените субстанции. През 2009г. той е хванат с кокаин в урината.

Оправданието му звучи налудничаво - френска целувка със стриптизьорка, която е употребявала наркотика. Още по-интересното е, че след намесата на висши френски представители, той е оневинен и се завръща на корта след само няколко месеца почивка.

Ришар Гаске
Gulliver/Getty Images

Тайсън Гей

Вторият най-бърз мъж на планетата, американецът е спринтьор на 100 и 200 метра, който е спечелил огромно количество медали от най-големите първенства. Въпреки това има един форум, от който той няма медал – Олимпийските игри. През 2008г. получава контузия, през 2016г. отборът на САЩ е дисквалифициран заради грешка при предаването на щафетата, но най-голямата му загуба е Олимпиадата в Лондон през 2012г.

Завръщайки се, той успя да спечели два кръга от Диамантената лига и да се подготви по най-добрият начин за Лондон, където печели среброто с отбора на САЩ. Но е хванат с положителна допинг проба и целият отбор се налага да върне медалите, а Тайсън е в сълзи на пресконференцията, в която се извинява на всички американци.

Тайсън Гей
Gulliver/Getty Images

Тайлър Хамилтън

Още един американски колоездач – Тайлър е известен като един от големите помагачи на Ланс Армстронг в битките от началото на века. Изключително полезен в карането по часовник, той помага на по-популярния си сънародник да достигне отличието. Самият той също може да се похвали с голяма победа – през 2004г. печели златен олимпийски медал. Той обаче му е отнет след като не веднъж, а цели два пъти е хващан с положителни проби. След второто му провинение той бе наказан за цели 8 години, което сложи край на кариерата му.

Тайлър Хамилтън
Gulliver/Getty Images

Мартина Хингис

Една от най-красивите, умни и обсъждани тенисистки, тя спечели сърцата на милиони фенове. Тя поставя няколко рекорда „Най-младата“, сред които най-младият шампион от Голям шлем, най-младата световна номер 1 – и двете на едва 16-годишна възраст. Но две събития „провалиха“ смятаната за най-голям талант в женския тенис. Първо контузия, а след това и тя се поддаде на кокаина и бе хваната с положителна допинг проба, взета по време на Уимбълдън 2007г.

Мартина Хингис
Gulliver/Getty Images


И още:

Ланс Армстронг губи седемте си титли от "Тур дьо Франс"

Щангистката Даяна Димитрова отново хваната с допинг

Най-абсурдните оправдания на спортисти, хванати с допинг

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук