Най-абсурдните оправдания на спортисти, хванати с допинг
Най-абсурдните оправдания на спортисти, хванати с допинг / Thinkstock/Getty Images

"В един момент дори си мислех, че има нещо в храната, защото въпросната урина я дадох, след като изядох един сандвич, за да мога да си изгася PH-то на урината".

Това са думи на рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова, след като стана ясно, че е хваната с допинг или по-точно казано - наличие на неспецифична субстанция от групата, известна като хормони на растежа. Дали сандвичът е причината - никой в този момент не може да ни каже.

Наша атлетка аут от Игрите в Рио след положителна допинг проба (ВИДЕО)

Но в българската, а и световната допинг история има няколко потресаващи примера за оправдания на спортисти, спипани със забранени вещества.

Неотдавна олимпийската ни представителка в спортната стрелба Антоанета Бонева даде положителна проба за кокаин, като тогава се чу, че той е дошъл от студен чай, който е пила в дискотека, или пък е бил целенасочено сложен.

Доживотно наказание получи лекоатлетката ни Тезджан Наимова, след като бе хваната с дростанолон на Европейското първенство в зала в Гьотеборг, а при защитата си с треньора си бе споменато, че стероидите са дошли от консумация на заразено пилешко месо по време на лагер в Южна Африка.

Незабравим остава и случаят със Сесил Каратанчева и положителната й проба за нандролон по време на Ролан Гарос. В своя защита тогава 15-годишната тенисистка обясни пред трима съдии, назначени от Международната федерация по тенис, че по време на допинг-теста е била бременна, без дори да знае за това и след това е направила спонтанен аборт.

Какви са странните петна по гърбовете на някои олимпийски спортисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

В родния футбол се появи и прякорът „Коце Сиропа" и „Кашлицата", след като защитникът на ЦСКА Костадин Стоянов даде положителна проба за метилхексанамин (психостимулант) след дербито с Левски. Обясненията бяха, че забраненото вещество е дошло след употреба на сироп за кашлица. А същата положителна проба дадоха още Тодор Янчев и Румен Трифонов.

И още родни примери има, но сега ви предлагаме няколко култови оправдания на спортисти, хванати с допинг!

30-годишният двукратен олимпийски шампион ЛаШоун Мерит, който и сега ще участва в Рио де Жанейро на 400 м, щафетата 4x400, както и 200 м, даде три последователни положителни допинг проби в периода октомври 2009 - януари 2010 г. Оказа се, че американският спринтьор е приемал лекарството „ExtenZe", по-известно като хапче за уголемяване на пениса. „Каквото и наказание да получа за моите действия, то няма да е по-голямо от притеснението и унижението, което чувствам в себе си", каза тогава Мерит.

Припомняме, че феноменът Майкъл Фелпс никога не е давал положителна допинг проба, но през 2009 година вестник „News of the World" публикува негова снимка как държи стъклена тръбичка, предназначена за пушене на марихуана. Плувецът си призна за провинението, а и защото това е било в несъстезателен период, Федерацията по плуване на САЩ го санкционира за три месеца с дисциплинираща цел.

Как феновете видяха голи плувците на Олимпиадата (СНИМКИ)

Американецът Тайлър Хамилтън запази златния си медал в индивидуалното преследване по часовник от турнира по колоездене на шосе на Олимпийските игри в Атина през 2004, но получи наказание от две години заради нарушаване на антидопинговите правила по време на колоездачната обиколка на Испания през септември 2004-а. Експерти твърдяха, че става дума за аутогемотрансфузия (непосредствено преди старта преливане на кръв, наситена с кислород) заради откритото повишено съдържание на еритроцити в организма на Хамилтън. След скандала колоездачът успя да задържи олимпийското отличие, като през 2005 г. той обясни, че проблемите с кръвната му проба се дължат на това, че в кръвта му вероятно има и чужда кръв, която е дошла от „изчезващ близнак", който той е абсорбирал в утробата преди 34 години. След завръщането си в спорта отново обаче Хамилтън пак бе уличен в употреба на забранени вещества и бе наказан за осем години.

Олимпийският медалист по спортно ходене на 20 км от Атланта`1996 Даниел Плаза (Испания) пък изтъква като причина за положителния си тест за нандролон това, че е задоволявал с орален секс бременната си съпруга.

Като футболист на Милан през 2007 година, Марко Бориело е спипан с кортизон, като той се защитава с тезата, че приятелката му имала вагинална инфекция, която лекувала именно с кортизон и забраненото вещество проникнало и в неговия организъм след сексуален контакт.

През 1998-а американският спринтьор от щафетата 4x100 Денис Мичел обясни повишеното ниво на тестостерон с прекалена употреба на пет бири и четири пъти секс с жена си в нощта преди направения му тест. Думите на златния медалист на Олимпиадата през 1992 година са: „Тя имаше рожден ден и заслужаваше оргазмите!".

Френският тенисист Ришар Гаске пък бе абсолютно уверен, че кокаинът, който бе открит в организъма му преди 7 години във Флорида, е попаднал след целувки в бар с момиче, което било поело кокаин. Това му твърдение бе прието, Гаске беше оневинен и се завърна на корта.

Тенисистът Петер Корда дава положителна проба на Уимбълдън през 1998 година, но твърди, че нандролонът се е появил в тялото му след консумация на прекалено количество говеждо месо, в което се съдържали хормони, използвани при крави за разплод. Разследване на специалисти обаче доказа, че за да постигне такива нива, той е трябвало да изяжда по 40 крави на ден в продължение на 20 години.

Две години след олимпийската си победа в тежка категория по джудо за жени в Пекин, китайката Тонг Уен дава положителен тест за кленбутерол, като обвинява за това яденето на твърде много свински пържоли, които явно са били инжектирани със стероида, за да бъде месото по-крехко.

Колоездачът Жилберто Симони, след като е хванат с кокаин, обяснява, че веществото е попаднало в организма му посредством бонбони от кока, произведени в Перу.
През 1992 г. допинг пробите на колоездача Алекси Гревал (олимпийски шампион от 1984 г.) излизат положителни, но защитата му е, че в навечерието на състезанието е преял с макови пирожки. Чак през 2008 година Гревал призна, че редовно е приемал допинг и се извини.

Пет състезателки от националния отбор по футбол на Северна Корея дават положителни проби за стероиди на Световното първенство през 2011 година. От делегацията на страната тогава заявяват, че без тяхно знание стероидите са се съдържали в традиционни китайски лекарства на основата на екстракт от жлези на кабарг (сибирско кенгуру). На въпрос защо са вземали подобни лекарства, от севернокорейската футболна федерацията отговарят, че спортистките са имали нужда от тях, за да се възстановят, след като са били ударени от гръмотевица по време на тренировка.

Олимпийският шампион на 5 000 метра Дитер Бауман от Германия бе хванат с нандролон. В своя защита той се подлага на допълнителни тестове, които показват менящи се нива на веществото в тялото му, в зависимост от различните периоди от деня. Обяснението на Бауман е, че нандролонът е бил в пастата му за зъби, която е била манипулирана.

* В материала са използвани и данни от „Mental Floss"