/ netinfo
Състезателката от Спортен клуб по вдигане на тежести „Добрич” Даяна Димитрова е дала положителна проба за диуретика фуросемид, научи Дарик. Това се случва за втори път след миналата година.

Димитрова е тествана на Европейското първенство за младежи и девойки в Полша през октомври т.г.. Там тя стана европейска шампионка в категория до 48 кг.

От федерацията по щанги потвърдиха за случая, като го определиха като нейна лична грешка. Оказа се, че Даяна не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора направо на самолета за Полша.

До края на май Даяна Димитрова трябва да даде обяснение пред WADA за положителната допинг проба

Добричлийката беше спипана с фуросемид и преди Световното първенство за кадети в Тайланд през април 2017 година, а по-късно бе наказана за 6 месеца. Нейният треньор Божидар Божилов пък получи наказание от 4 години заради засечени с допинг негови състезатели.

Добричкият треньор по щанги Божидар Божилов е с 4-годишно наказание заради допинг

Резултат от втората проба на Даяна се очаква до края на годината, но според специалисти той ще потвърди първия. Щангистката не бе номинирана в традиционната анкета на община Добрич за най-добър спортист на годината, което още повече засили съмненията, че може би има проблем с допинг.