/ iStock/Getty Images
Голяма част от света започна да се връща към по-нормален начин на живот след блокирането заради коронавируса, приключващо през юни. Но какви дейности всъщност са безопасни? Яснота по този въпрос дава „Сабах“.

Изданието цитира петима епидемиолози и експерти в областта на общественото здравеопазване, които оцениха опасността от най-честите ежедневни дейности в условия на пандемията от коронавируса. Учените са съгласни, че могат да се вземат предпазни мерки, за да се направят всички тези дейности по-безопасни.

"Дейностите с по-висок риск са тези, които са на закрито, с лоша вентилация и много хора за дълги периоди от време", казва Райън Малош, изследовател от Мичиганския университет. „Дейностите с по-малък риск са на открито, с достатъчно пространство за социална дистанция, малко хора извън вашето домакинство и за по-кратки периоди от време.“

Посещение при лекаря. Джаред Бейтън от университета във Вашингтон смята, че „хората отлагат както рутинните, така и спешните здравни грижи. Но лекарският кабинет в момента е едно от най-сигурните места, на които хората могат да отидат, защото протоколите за проверка на персонала, чакалните и влизането в тях са навсякъде изключително строги."

Учените откриха колко дълго инфектираните с коронавирус остават заразни

Пикник на открито. Мерибет Секстън от университета Емори е на мнение, че „хората трябва да носят маски, когато не ядат, да носят дезинфектант за ръце и да го използват преди хранене, да спазват социална дистанция (2 метра), когато е възможно, и да не споделят храна или напитки. Всичко, включващо по-близък контакт или споделена храна, особено всичко на шведска маса, би повишило риска."

Според Бейтън, когато пазаруваме "трябва да носим маска и обслужващия персонал също."

Връщане на работа в офиса. По този въпрос мнението си даде Барун Матема от Колумбийски университет: "Компаниите могат да въведат алтернативни дни на работа за служителите си премахване на плътността на офисните помещения. Те биха могли да насърчат хората да си направят тестове за антитела."

Посещението при възрастен роднина е оценено като рисковано от Ричард Джаксън от Калифорнийския университет, Лос Анджелис: "Рискът е повече за възрастния човек, особено ако не сте се дистанцирали, а по-възрастните - да. И има психологически ползи в тази ситуация за млади и стари хора, ако и двете страни са добре. Носете маски, мийте ръцете си и спазвайте дистанция."

Местата, където лесно можете да хванете COVID-19 (ВИДЕО)

Бейтън мисли, че "ако не сте били в контакт с никой друг и сте се изследвали за симптоми, посещението на по-възрастни роднини може да бъде наистина полезно."

Посещението при фризьор ни носи нисък риск според Джаксън. "Ако фризьорът е добре, без симптоми и носи маска, и вие също, бих го определил като нисък риск. Ако той киха и кашля, просто стойте настрана."

Посещението на ресторант е оценено като умерен риск от Секстън: "Храненето навън е по-малко рисковано от храненето на закрито поради по-добрия въздушен поток. Диапазоните на риска от хранене на открито или на закрито зависят от това с кого сте (напр. семейството, с което сте ежедневно, спрямо външни контакти), колко близо сте един до друг на масата и колко други хора присъстват в ресторанта и дали сервитьорите и кухненския персонал са с маски“.

Ползването на обществен транспорт крие висок риск от заразяване. На това мнение е Джаксън: "Обикновено това е нещо, което хората са длъжни да правят, ако са обикновени работници и трябва сами да изкарват прехраната си, особено в градските райони. Носете ръкавици, маска и мийте ръцете си. Избягвайте пренаселените мотриси на метрото. Автобусите трябва да бъдат с отворени прозорци, ако е възможно".
БГНЕС