/ iStock/Getty Images
Разпространението на новия коронавирус променя не само транспортните потоци и котировките на борсите, но и вековни навици и обичаи. В европейските страни се отказват от ръкостискане при срещи и сбогувания, в Япония под заплаха се оказа древната традиция хората да се любуват на цъфтежа на вишните, а Саудитска Арабия въвежда ограничения за желаещите да посетят свещените за мюсюлманите места.

Забранени целувки

Първата страна, където властите препоръчаха отказ от приветствени целувки, стана Грузия. Такава препоръка още миналата седмица отправи директорът на националния център за контрол над заболяванията и общественото здраве Амиран Гамкрелидзе. Според него грузинците трябва да формират у себе си нова култура - "че не е задължително да се целуваш, особено в период, когато бушуват респираторни инфекции", и то не само заради коронавируса.

Близо 300 млн. ученици по света са във ваканция заради коронавируса

В сряда властите в Италия, която стана най-голямото огнище в Европа на коронавирусна инфекция, обявиха поредица от правила за поведение в условията на епидемията. Както отбеляза вестник "Кориере дела сера", така с правителствено постановление на италианците се предписва да се въздържат при срещи от ръкостискания, прегръдки и целувки, а също така да спазват на обществени места дистанция от минимум 1 метър.

Отказ от ръкостисканията

В съседна Франция за официални забрани засега не става дума, но хората сами избягват да си стискат ръце. Кандидатката за кмет на Париж Анес Бюзен, която до неотдавна оглавяваше френското здравно министерство, предположи, че в най-близко време всички французи ще възприемат навика да се здрависват чрез лакти, ходила или просто само с усмивки.

Първи смъртен случай от новия коронавирус в Швейцария

Един от първите, който по профилактични съображения се отказа от ръкостискания, стана президентът на републиката Еманюел Макрон. Така той последва примера на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който в понеделник не стисна ръката на канцлерката Ангела Меркел. Тя се отнесе с разбиране към позицията на Зеехофер: усмихна се, показа на министъра длан и седна наблизо. По-късно Меркел определи решението на своя вътрешен министър като правилно.
 


Възможна алтернатива на традиционното ръкостискане демонстрираха във Виена руският министър на енергетиката Александър Новак и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Преди началото на заседанието на министерския мониторингов комитет ОПЕК+ те на шега си размениха поздрав с ходила. Наистина, след това в кабинета на генералния секретар, Новак и Баркиндо все пак предпочетоха по-обичайния поздрав.

Втори служител на институциите на ЕС е заразен с коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че не смята да се отказва от ръкостисканията."Разбира се, всеки може сам да решава за себе си, но по-важно е всички да си мият ръцете", отбеляза той, като представяше правителствената стратегия за предпазване от епидемия от коронавирус в страната.
 


Британската кралица Елизабет Втора на традиционна церемония за награждаване на поданици в Бъкингамския дворец за първи път от много години се появи с ръкавици. От канцеларията ѝ не уточниха дали това е свързано с разпространението на новия вирус в Обединеното кралство.

Засега не е известно дали президентът на САЩ Доналд Тръмп, известен с необичайния си начин на ръкостискане, възнамерява ли да промени своите навици.

Традиции в опасност

Заради коронавируса властите в Саудитска Арабия временно прекратиха поклонението "умра", известно като "малък хадж", което за разлика от големия хадж не е свързано с точно определено време в годината. Ограничението се отнася за посещения на Джамията на Пророка в Медина, където е погребан пророкът Мохамед. Освен това се ограничава влизането в страната по туристически визи на граждани от страните, където са регистрирани най-много случаи на заразяване с новия вирус.

На гражданите на Таджикистан бе препоръчано да се въздържат от посещения в джамии по време на масови молитви, включително на петъчната. Изключение се прави само за траурна молитва по време на погребение.

Британската авиокомпания „Флайби“ фалира заради коронавируса

Под заплаха може да се окаже и свещеният за жителите на Япония ритуал "хаками" - любуването на цъфтящите вишни. Властите в Токио вече призоваха гражданите да се откажат от традиционните пикници на фона на цъфтящите дървета. Засега още не става дума за официални нареждания, но по-рано властите вече забраниха да се провеждат масови мероприятия в закрити помещения.

В Италия, която е известна с особеното си отношение към футбола, властите разпоредиха всички мачове от националния шампионат, както и всякакви други спортни прояви, в продължение на 1 месец да се провеждат при закрити врата, т.е. без публика. Това се отнася и за двете срещи реванш от полуфиналите за Купата на Италия: "Ювентус" - "Милан" и "Наполи" - "Интер".

Търговски ограничения

Стараейки се да не допуснат паника, властите в редица страни успокояват, както могат, жителите си, но последните не винаги се вслушват в доводите на разума. В Япония, Южна Корея, Франция, Италия най-впечатлителните граждани активно се запасяват с варива, макарони, консерви, питейна вода и тоалетна хартия. Рафтовете в магазините така бързо се изпразват, че търговските вериги не успяват бързо да докарат нова стока.

В Австралия заради спекулативно търсене на тоалетна хартия се наложи да бъде въведено ограничение: не повече от четири опаковки на един купувач, включително и при онлайн покупки. Ограничена е и продажбата на дезинфекциращи гелове - не повече от два флакона на купувач.

Златни правила по време на епидемия - как да се предпазим (ВИДЕО)

Сред стоките с повишено търсене се оказаха и средствата за индивидуална защита, като марлени превръзки и маски. В редица страни се наложи властите да прибягнат до мерки за административно регулиране. Например, руското правителство, на фона на разпространението на коронавируса, забрани от 2 март до 1 юни 2020 г. износа от Русия на някои видове медицински изделия и оборудване, включително маски, защитни халати, противовирусни средства. Няма обаче никакви ограничения върху продажбата на тези артикули вътре в страната.

Износът на маски и респиратори бе забранен за известно време и от властите в Германия и Чехия. А във Франция обявиха, че ще регулират по административен път цените на индивидуалните защитни средства и антисептици. Това се наложи, защото на фона на взрива на коронавируса много аптечни вериги рязко повишиха цените на стоките с трескаво търсене.

В Тайланд, където мерките за борба със спекулантите и производителите на некачествена продукция засега не дават резултат, властите препоръчаха на жителите да не разчитат само на търговските вериги, а сами да започнат да си правят маски от марля вкъщи.
БТА