/ iStock/Getty Images
Близо 300 милиона ученици няма да ходят на училище в продължение на няколко седмици, като Италия е поредната страната, която затваря учебните заведения заради смъртоносния коронавирус, пише агенция Франс прес.

Над 95 хиляди души по света са заразени с COVID-19, а смъртните случаи надвишават 3200. Епидемията е обхванала над 80 страни.

Американският щат Калифорния обяви извънредно положение, че след като там бе регистриран първия смъртен случай. Общият брой на жертвите в САЩ достигнаха 11.

Първи смъртен случай от новия коронавирус в Швейцария

Мнозинството от смъртните случаи и заразени са в Китай, откъдето дойде вирусът. Там цели градове са под карантина, десетки предприятия са затворени, а учебните занятия в училищата са преустановени, обобщава Франс прес.
 


Според ЮНЕСКО 13 държави са взели крути мерки, като са затворили учебните заведения, което засяга малко над 290 милиона деца. Организацията се опасява, че мащабът и скоростта на прекъсването на учебния процес в световен мащаб застрашава правото на образование, в случай че това продължи прекалено дълго.

В сряда Италия нареди на училищата и университетите да затворят врати до 15 март, след като коронавирусът отне живота на 107 души там – най-много смъртни случаи извън континентален Китай.

Южна Корея е с най-много заразени след Китай – близо 6000 хора с COVID-19 – отложи следващите учебни срокове и семестри да не започват по-рано от 23 март.

Отмениха визитата на Си Цзинпин в Япония заради коронавируса


В Япония пък почти всички училища са затворили врати, след като премиерът Шиндзо Абе призова учебните занятия да бъдат преустановени до края на месеца.

Германският здравен министър окачестви коронавируса е достигнал равнището на пандемия – класификация, която Световната здравна организация (СЗО) все още не признава.

Втори служител на институциите на ЕС е заразен с коронавируса

Скоростта на заразяване с COVID-19 вече е по-висока извън Китай, където има над 80 000 заразени и малко над 3000 са жертвите.

Председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в сряда обяви, че ще бъдат отпуснати 50 млрд. долара за борба с коронавируса.