Димитър Маринов
Димитър Маринов / Getty Images
Животът на синята легенда Гунди, великият и обичан футболист от миналото, оживява на големия екран.

„Гунди – легенда за любовта“, който тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор, е дългоочакваното филмово заглавие за годината, а трейлърът е вече факт. Вълнуващата история за мечтата и пътя към големия футбол на едно момче ще оживее пред зрителите, благодарение на режисьора Димитър Димитров, оператора Борис Славков, сценариста Емил Бонев и продуцентите Андрей Арнаудов и Иван Христов от „Междинна станция“. Нова броудкастинг груп е ексклузивен медиен партньор.

Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година.

Част от актьорския състав е Димитър Маринов в ролята на Аспарух – бащата на Гунди.

Димитър Маринов е в светлината на прожекторите, откакто участва в спечелилия Оскар филм „Зелената книга“, Там той изпълнява ролята на руски виолончелист.

"Стъпвайки на червения килим в Холивуд с такъв филм, искам да заявя на всички свои колеги и приятели, че светът на изкуството е за всички и има място за всички", каза актьорът.

Пътят му обаче до този звезден миг е дълъг и трънлив, достоен сюжет за холивудски филм.

Роден в София през 1964 година, но още с поемането на първата глътка въздух животът му е предлага изпитания.

Той е плод на извънбрачна любов, осиновен от лелята на майка му. Носи се легенда в тяхното семейство, че именно фамилията Маринови е прототип на част от героите в романа "Тютюн" на Димитър Димов – Маренини. Поради буржоазния произход на семейството са прогонени от дома им. В една кухничка години наред бъдещата холивудска звезда спи, учи, храни се и свири на цигулка.

Той решава да избяга от България. При проверка на влака на Калотина го намират и 19-годишен го вкарват в затвора, където изкарва 2 години и 7 месеца. Пребиват го от бой, чупят пръстите и на двете му ръце, като безименния и средния на лявата му ръка и до ден-днешен са безчувствени.

Излиза  от затвора през 1986 година и отново кандидатства във ВИТИЗ, където стига до последния кръг, но минало му прави лоша услуга и е отхвърлен от изпитната комисия.

Тогава получава покана от Видинския театър. След известно време все пак влиза в класа на Коко Азарян и получава заветната диплома.

1990 година заминава за САЩ на турне с трупата на Андрей Баташов и Йълдъз Ибрахимова. 

След турнето казва сбогом на всички и остава там - със слаби познания по английски език, 100 долара в джоба и цигулката си. Свири, мие чинии, след години отваря фирма за кетъринг. Семейство от Ноксвил, Тенеси му предлага подслон и помощ.

На 45 години лека-полека започва да се явява на кастинги, да получава малки епизодични роли в телевизионни продукции и филми. Запознава се с много звезди, с част от тях работи на снимачната площадка.

И така до 2017 година, когато се явява на кастинг за ролята -  на руснака виолончелист Юрий Тахт във филма на продуцентската компания на Спилбърг "Зелената книга".

Звездната кариера на Димитър Маринов продължава и у нас. Наред с актьорите в главните роли Павел Иванов и Александра Свиленова, във филма за Гунди, ще видим Маринов в ролята на Аспарух – бащата на Гунди.

Във филма ще видим още Параскева Джукелова (Мария), Александра Костова (Лидка), Емил Марков (арх. Марков), Биляна Петринска (Марена), Николай Урумов като треньора на „Левски“ – Коце Георгиев, и Владимир Карамфилов, треньора на „Ботев“ – Пловдив – Георги Генов.



„Гунди – легенда за любовта“ ще се появи на голям екран на 18 октомври 2024 г.