/ iStock/Getty Images
Според Бракин костилките на плодовете съдържат вещество, което може да доведе до тежко отравяне при неправилно съхранение
Вареното пет минути сладко и плодовете, пасирани със захар, съдържат много повече витамини, отколкото конфитюрите, приготвени по класическа рецепта, заяви диетологът Антон Бракин.

Според Бракин сладката с костилки не трябва да се съхранява повече от една година - например сладкото от череши или ябълки, тъй като костилките съдържат вещество, което може да доведе до тежко отравяне при неправилно съхранение.

Мандарините - бомба от витамини и минерали


"Спорите на плесените, образувани на повърхността на сладкото, проникват дълбоко в него и отделят микотоксини. Попадайки в организма, те могат да се натрупват и да предизвикат алергични реакции и дори тежки отравяния", поясни диетологът.

Той напомни, че в процеса на приготвяне на класическо сладко се използва много захар, обикновено в съотношение едно към едно. Възрастните не бива да консумират повече от 100 грама на ден, а децата до тригодишна възраст - максимум 40 грама, подчерта той.

Според него най-добрата атернатива на традиционното сладко са плодовете, смлени с по-малко захар. До подобно заключение са стигнали и експерти от университета на Пенсилвания.
БГНЕС