/ Музей „Етър”
Предстои „Празник на пестила“ - най-значимото за годината събитие на музей „Етър“
„Празник на пестила“ - най-значимото за годината събитие на музей „Етър“, ще се проведе на 3 и 4 септември, съобщиха от музея.

Посетителите ще се запознаят с отделните етапи от производството на този традиционен продукт от сини сливи, популярен в миналото и като „габровски шоколад“.

Музей „Етър”

Сред демонстраторите ще бъде Николай Христов, участник в Световното изложение на традиционни храни в италианския град Торино през 2014 г. На този голям международен форум той получи сертификат за производител на уникален продукт, а представеният от габровския майстор пестил бе вписан в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“.

Официалното откриване на събитието „Празник на пестила“ ще е на 3 септември, от 11:00 часа с участието на кмета на Габрово Таня Христова и областния управител на Кристина Сидорова.

Музей „Етър”

През първия ден ще се проведе Национално младежко надиграване „Етърски ритми“. Конкурсът е под знака на инициативата на Европейската комисия „2022 година - Европейска година на младежта“ и в него ще се включат танцови състави от Стара Загора, Нова Загора, Своге, Ардино, Сапарева Баня, Варна, Благоевград, София, Костинброд и Габрово.

Те ще бъдат оценявани от висококвалифицирано жури. Проф. Даниела Дженева е директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в катедра „Хореография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“.

Музей „Етър”

Доц. д-р Красимира Кръстанова работи в катедра по етнология на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От 2014 г. доц. Кръстанова е член на Експертния съвет по нематериално културно наследство към Министерството на културата на Република България.

Проф. д-р Светла Станилова преподава народно пеене и дирижиране на народен хор. От 2000 г. активно участва в организиране и провеждане на учебния процес в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

„Етър“ е първият български музей, носител на една от две големи международни награди

Автор е на учебни програми по водещи дисциплини, преподава в специалностите „Изпълнителско изкуство - фолклор“, „Дирижиране на народни състави“, „Педагогика на обучението по музика“ и „Департамент за следдипломна квалификация“.

На 3 и 4 септември, от 10:00 до 18:00 часа в музей „Етър“ ще има Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки. Посетителите ще могат да се включат в образователната игра с награди „Сливи с късмет“ и да наблюдават демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила - направа на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски изделия. Калайджиите, бакърджията и кошничарят остават в музея на 5 и 6 септември, за да представят пред публиката майсторлъка си и да разкажат как са придобили своите умения.

Тематичната фотоизложба „Пестилът на баба и дядо“, която представя снимки от фотоархива на музей „Етър“, ще може да се види на чардака на етърската Табахана.

Музей „Етър”

На 4 септември от 11:30 до 13:30 часа ще има музикална и танцова програма с участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“-Габрово, Клуб за български народни танци „Тракийци“-Стара Загора, Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“-София.

Събитието „Празник на пестила“ е емблематично за музей „Етър“, тъй като с него спечели класацията „Годишни награди в туризма 2018“ в категорията „Духът на България“.

Събитието „Празник на пестила“ е част от „Европейски дни на наследството“ - инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.