/ Музей „Етър”
Капещ от много места покрив. Дограми, които вече не представляват сериозна пречка пред влиянието на атмосферните условия. Липса на свързваща система между част от етажите.

Благородна кауза в музей „Етър“

Отопление с нафта, миризмата от която достига и до най-горните етажи. Закуска не се предлага. Вечерята е на десетина (може и повече) километра от мястото за спане, където оборудването е смятано за ново през 80-те години на миналия век.

Ако сте турист, бихте ли се настанили в такъв хотел?

Отговорът, който дават все повече хора е еднозначен, макар някои да отсядат тук до преди малко повече от година, подтиквани от симпатии към самото място, на което е разположена постройката.

Вероятно мнозина са познали, че става въпрос за хотела към музей „Етър“. Добрата новина е, че скоро описанието ще е съвсем различно. Промяната ще гарантира удобства и уют за туристите, а любимият на много българи и чужденци музей на открито ще им позволи да имат незабравими преживявания тук.

Как ще се реализира това?

Община Габрово обяви обществената поръчка за консервация, реставрация и преустройство на хотела към музей „Етър“. Обектът е изграден в началото на 80-те години на ХХ век и прави впечатление с интересната си архитектура. Външният му облик се вписва във възрожденската среда, характерна за етнографския музей на открито, създаден няколко години по-рано.

Времето оставя сериозен отпечатък върху този интересен обект. В периода до 1990 г., когато в страната функционира система за организиран туризъм от чужбина – преди всичко от СССР и страните от социалистическия лагер, хотелът към музей „Етър“ изпълнява своите функции.

В последно време е място за настаняване на чуждестранни майстори и участници в отделните издания на Международния панаир на традиционните занаяти. През различните сезони посреща групови и индивидуални туристи.

Обектът е подложен на сериозна експлоатация, което напълно го амортизира. Постепенно се променя и характера на посетителите. Все повече хора пътуват и имат възможността да правят сравнения с местата за настаняване в различни части на света.

Деца от училище „Българче“ в Неапол на виртуална разходка в музей „Етър“

В самата България и съседните страни конкуренцията в този бранш става все по-голяма. Удобствата, на които вече е свикнал съвременният турист, днес напълно липсват в хотела към музей „Етър“.

След сериозно вглеждане в перспективите за неговото бъдеще стана ясно, че се налага да бъде извършено преустройство, а за да се запази характерния му и интересен облик – да се осъществят консервация и реставрация.

Проектът „РЕМО „Етър“ - музей за креативен културен туризъм“ дава огромни шансове на този хотел. Превръщането му в база за настаняване с конферентен център, предлагаща удобства и комфорт на туриста, ще увеличи многократно интереса към него.

Най-ниските етажи, където помещенията са с изключително ограничено пространство, ще бъдат оборудвани за фондохранилища, в които да се съхраняват част от движимите културни ценности на музей „Етър“. Отново там ще бъдат настанени научните специалисти на институцията и служители от други отдели.

Габрово има голям културен потенциал

Идеята да се даде нов живот на хотела срещна подкрепа в много среди, в това число и сред бизнеса. През 2018 г. фирма „Идеал Стандарт“ дари един от класираните проекти в конкурса „Баня на годината“ за нуждите на бъдещата обновена база на хотела към музей „Етър“.

Специална награда получи Миряна Димитрова за проекта „Гранд Колониал“. Наградата бе връчена от директора на музея проф. д-р Светла Димитрова и арх. Андрей Андреев. Ideal Standard откупи проекта, който ще бъде използван като идейна концепция при предстоящата реконструкция на хотелския комплекс към музея.

Подробности за обществената поръчка и всички документи, свързани с нея, може да намерите на сайта на Община Габрово.