Няма човешка история без омайни питиета. И не е чудно, че митовете за тях са много. Трябва ли обаче да взимаме решения на базата на тези измамни твърдения, без дори да се усъмним дали са верни.

Вижте 10 от най-популярните митове за алкохола:

1. Махмурлукът ни дехидрира

Алкохолът нарушава водно-солния баланс в организма, което води до чувство на жажда. Количеството вода в организма не се променя, но в съдовете няма достатъчно вода – тя преминава в междуклетъчното пространство. Водата причинява подуване и това е една от причините за сутрешното главоболие.

алкохол
ThinkStock/Getty Images

2. Колкото по-отлежало е виното, толкова по-добре

 Всяка бутилка вино има собствен срок на годност. А всеки сорт има идеална възраст за консумация - някои вина трябва да се консумират още първата година, други не трябва да се отварят преди да минат десетина години.

3. Алкохолът ни сгрява

Чувстваме приятна топлина, веднага след като пием алкохол, защото кръвта се придвижва към кожата. Но тя се отдръпва от други части на тялото, включително вътрешните органи.

4. Не трябва да се смесват различни питиета

Как се чувствате след парти зависи от количеството, а не от вида алкохол, който сте изпили.

Защо огладняваме, след като пием алкохол? (ВИДЕО)

5. Алкохолът предпазва от радиация


Алкохолът не може да накара радионуклидите да напуснат организма, но има други медицински средства, които могат да помогнат за това.

Фактите за алкохола, които се оказаха лъжа

6. Антибиотиците и алкохолът са опасна комбинация


Действието на много от антибиотиците отслабва при комбинацията с алкохол. Но в повечето случаи чаша вино не може да навреди. Само някои типове антибиотици са несъвместими с алкохола.

7. Как редувате напитките

Дали пиете бира след уиски, или уиски след бира, няма никакво значение. Единственото, от което зависи дали ще ви е зле на сутринта, е количеството.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

8. Алкохолът е калоричен

Организмът се опитва да се отърве от алкохола възможно бързо, защото го третира като отрова. Така метаболизмът се забавя, докато не се освободите от алкохола.

бира
ThinkStock/Getty Images

9. Алкохолът убива мозъчни клетки

Няма разлика в плътността на невроните между хората, които пият алкохол и трезвениците. Въпреки това алкохолът нарушава нервните пътища. Те могат да се възстановят след пълното му спиране.

Експерти призовават към пълно въздържание от алкохол

10. Ако ядете повече, няма да се напиете


Единственото вярно в този мит е, че храната в стомаха забавя усвояването на алкохола. Това не помага да останете трезви.

И още:

Как лекуват „пиянския глад“ по света

Как ни действа алкохолът?

Една-две бири на ден за здраво сърце

Разочароващо откритие за полезното действие на алкохола

Каква е връзката между алкохола и хъркането?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук