Каква е връзката между алкохола и хъркането?
Каква е връзката между алкохола и хъркането? / ThinkStock/Getty Images

Обратно на измамното усещане, което имат много хора, алкохолът и сънят не вървят ръка за ръка, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Алкохолните напитки улесняват хъркането. Но каква е причината за това?

След вечерните пиршества често сънят през нощта е неспокоен. Това е така, защото консумацията на алкохол улеснява хъркането и влошава качеството на съня. Хъркането е свързано със смущения в циркулацията на въздуха, които предизвикват анормални вибрации на фаринкса при вдишване. Те се дължат на стесняване на горните дихателни пътища. Ефектът от този феномен може да се влоши вследствие на наднормено телесно тегло.

Хъркането не се лекува с операция

Загубата на тонуса на мускулите на фаринкса по време на сън води до въпросното стесняване на горните дихателни пътища. Каква обаче е ролята на алкохола? Алкохолните напитки имат съдоразширяващ ефект, който усилва отпускането на мускулите. Отпускат се гладките мускули на стените на кръвоносните съдове.

Следователно е по-добре човек да избягва консумацията на алкохол преди лягане, особено ако е "склонен" да хърка нощем. Всъщност алкохолът смущава качеството на съня. Усещането, че човек спи като къпан след употреба на алкохол, е измамно. Защото макар да ускорява заспиването, алкохолът смущава редуването на дълбок и
лек сън.

Над 40% от двойките се карат заради хъркане

В началото на годината австралийски учени установиха, че
консумацията на алкохол преди сън стимулира мозъчната активност и по този начин пречи на отмората.

Източник: БТА