Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?
Какво е общото между хормона на любовта и алкохола? / Thinkstock/Getty Images

Окситоцинът, който си е спечелил прозвището "хормон на любовта", по своето въздействие върху човешкия мозък се доближава до това на алкохола, установиха британски учени, цитирани от агенция ТАСС.

Мозъкът, а не сърцето ни кара да се влюбваме

Екипът на Стивън Гилепси от Бирмингамския университет констатирал голямо сходство в поведенческите, когнитивните и емоционални ефекти, предизвикани у човека от споменатия хормон и от спиртните деривати. Те по еднакъв начин влияят по изработването на гама-аминомастната киселина в невронните мрежи.

Учени: Влюбването е като пиянството, притъпява инстинктите

Учените обясняват еднаквото въздействие на алкохола и окситоцина върху социалното поведение с факта, че те отключват в еднаква степен задържащите механизми в нашата психика.

"Хормонът на любовта" се произвежда в мозъка. Своето неофициално название той е получил заради участието си във формирането на различни видове привързаност, като майчинската и романтичната любов. Известно е, че под влиянието на този хормон хората са по-склонни да проявят алтруизъм, съчувствие, великодушие, доверие.

Наистина губим ума си от любов

Екипът на Гилепси анализирал обобщени данни от предишни изследвания, посветени на влиянието върху мозъка на алкохола и окситоцина, който бил приеман от доброволци чрез назален спрей. Двете вещества, въпреки че влияят на различни рецептори в мозъка, оказват сходно въздействие върху гама-аминомаслената киселина в префронталната кора и в лимбичната система на главния мозък.

Източник: БТА