С повод или без повод, в моменти на тъга или радост, алкохолът намира място в живота на повечето хора.

Всеки има поне един познат, който се хвали с това колко много може да изпие, защото има "тренинг" или по-голяма толерантност към алкохола.

Това е... горе-долу правилно. На хората, които "държат" на алкохол им отнема същото количество, за да се напият, но им трябва повече алкохол, за да почувстват, че са пияни.

Как ни действа алкохолът?

Да се пие кафе за изтрезняване

Също така на всички ни се е случвало да прекалим с алкохола и да ни се наложи да изтрезнеем бързо... Някой пият кафе, други взимат студен душ, за да го направят, но всъщност няма известен начин, който да ускорява изтрезняването. Просто трябва да изчакате алкохола в организма да се метаболизира, а скоростта на метаболизма е около 1 напитка в час за мъжете и около час и половина за жените.

А да се пие кафе и кофеин при пиене всъщност е доста опасно, защото след кафето се чувствате по-будни и свежи, но всъщност сте си също толкова пияни. В такива ситуации хората често чувстват, че могат да се справят със задачи, за които не са точно.. компетентни - например шофиране.

Алкохолът убива мозъчни клетки

Сигурно имате и някой познат, който пък е против алкохола. Често срещат мит, сред хората, които са против пиенето е, че алкохолът убива мозъчни клетки... а това просто не е вярно!

Алкохолът прави най-различни лоши неща с тялото ви, но не убива мозъчните клетки, единствено малко променя начина по който функционира, докато сте пияни.

Мутирал ген отключва агресивното пиянство

Не трябва да смесвате алкохол

И най-разпространения мит е, че не трябва да смесвате алкохол или ако смесвате трябва да вдигате градуса, защото иначе после ще сте много по-зле.

Това е абсолютна глупост.

Не е важно в какъв ред или какъв точно алкохол, а колко сте изпили и колко храна сте изяли с алкохола, защото храната намалява абсорбациата на алкохала и ни помага да не се чувстваме толкова зле след това.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

И накрая няколко полезни съвети за пиещите

Пийте повече вода, докато пиете и алкохол или ако страдате от махмурлук. Ако пиете вода, докато пиете и алкохол - водата разрежда нивата на алкохол в кръвта и ще може да изпиете повече, а ако сте махмурлия - водата ще ви помогне с главоболието, което идва заради обезводнение след пиене.

Друго, което можете да направите ако имате тежък махмурлук, е да ядете храни богати на фруктоза и въглехидрати. Фруктозата помага на тялото да изхвърли токсините по-бързо, а въглехидратите помагат с гаденето, като изравняват ниската кръвна захар.

И помнете - не прекалявайте с алкохола! Не е никак приятно, нито пък полезно.